Налазите се: Почетна - Привреда -  Exchange 5

Одржана завршна конференција на пројекту Exchange 5


Завршна конференција пројекта:„Побољшање ефикасности управљања јавном својином“ који су заједнички реализовали Град Чачак, општине Горњи Милановац и Ивањица, Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, Научно технолошки парк као придружени ентитет, одржана је 13. новембра 2020 године у Хотелу „Ливаде“ Чачак. Пројекат је реализован у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније ( CFCU ). 
 
Због пандемије изазване вирусом COVID -19 и најновијих мера Владе Републике Србије, према којој се ограничава број људи који могу да бораве на једном месту у затвореном или на отвореном, конференцији је присуствовало 5 учесника, запослених у Граду Чачку, без могућности медијског присуства. Остали учесници су присуствовали  путем Google Meeting-a . Презентације су одржали: Гордан Ђорђевић, шеф Одељења за информатику и аналитику Града Чачка са темом: „Повезивање базе података о имовини са рачуноводственом базом података Управе за финансије; Светлана Јевтовић, Одељење за имовинско правне послове, Општина Горњи Милановац са темом „Правни и организациони оквир управљања јавном својином“ и Милка Каплановић, Одељење за локални економски развој, инвестиције и грађевинске послове - координатор за ЛЕР општине Ивањица са темом, „Управљање имовином у јавној својини у општини Ивањица - изазови и искуства“.
 
Пројекат је трајао 23 месеца.  

Одржана промотивна конференција и медијска презентација резултата пројекта Exchange 5


Промотивна конференција и медијска презентација резултата пројекта:„Побољшање ефикасности управљања јавном својином“ који су заједнички реализовали Град Чачак, општине Горњи Милановац и Ивањица, Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа, Научно технолошки парк као придружени ентитет, одржана је 22.октобра 2020 године у Хотелу „Ливаде“ Чачак. Пројекат је реализован у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније ( CFCU ). 
 
Конференцију је отворио Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој који је одржао уводну реч. Презентацију на тему: „Реализоване пројектне активности“ одржала је Јована Ђокић, координатор пројекта за Град Чачак која је истакла кључне резултате пројекта, и том приликом присутни су упознати да су Град Чачак, општине Горњи Милановац и Ивањица  и донеле низ прописа у складу са важећом законском регулативом, како би омогућиле одрживост резултата и након завршетка пројекта, као и да је одржано укупно 6 једнодневних радионица од стране најистакнутијих стручњака у области управљања имовином. Радионице су била идеална прилика да запослени локалних самоуправа и јавних предузећа размене своја искуства и знања у области управљања јавном имовином, као и да стекну нека нова знања. Пројектом је набављена и инсталирана неопходна рачунарска опрема у све три локалне самоуправе. Током трајања пројекта службеници све три локалне самоуправе електронски су регистовале преко 6.500 непокретности у Републичкој Дирекцији за имовину, што је уједно један од најзначајних постигнућа пројекта. На следећој адреси: http://93.87.54.132/eImo/ постављен је сајт који омогућава претрагу унетих непокретности како за запослене, тако и за за грађане све 3 локалне самоуправе, што до сада није постојало. Поред овога, присутни су могли чути да је највећи бенефит овог пројекта геодетско снимање 46км водоводне мреже у Трнави, на Руднику и Приликама, израда техничке документације и процена вредности водоводних мрежа. Презентацију на тему: „Унапређење управљања јавном имовином - искуства и значај“ одржао је Радомир Миловановић, директор „МСП косалтинга“. 
 
Изјаву за медије дао је Владимир Гојгић, начелник Градске управе за локални економски развој, који је истакао најзначајнија постигућа пројекта и да је његова реализација доста допринела побољшању управљања јавном својином. Затим медијима се обратила Светлана Јевтовић, координаторка за општину Горњи Милановац, која је том приликом изразила велико задовољство успешном сарадњом са партнерским општинама током реализације пројекта, и кратко осврнула на бенефите овог пројекта за општину Горњи Милановац. На крају, испред СКГО-а, медијима и свим учесницима конференције се обратила и Милена Радомировић, менаџерка програма Exchange 5. 
 
„Циљ је да се у наставку реализације локалне самоуправе одрже на неки конкретан начин, резултате постигнуте у оквиру пројекта и да заправо то управљање имовином фактички постане важан ресурс локалног економског развоја. Уређивање урбанистичке, пројектно-техничке документације и познавање заиста онога чиме локална самоуправа располаже је основ за планирање будућих пројеката. Ово добија посебно на значају када се страни инвеститори интересују за греенфиелд или броwнфиелд локације, онда су то директне инвестиције у локалну самоуправу. Даље локалне самоуправе могу размишљати да ли ће нешто задржати у свом коришћењу или ће издавати или на неки други начин комерцијализовати употребу непокретности којима располажу, тако да је могуће очекивати да приходи од ових непокретности појачају локалне буџете.“, изјавила је Милена Радомировић.

Одржана шеста радионица на пројекту Exchange 5


Шеста, уједно и последња радионица у оквиру пројекта "Побољшање ефикасности управљања јавном својином", који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 03. јуна 2020 године у просторијама општине Ивањица.
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „ИКТ и ГИС у управљању јавном имовином“. Учесници радионице истакли су значај употребе ГИС-а у локалној самоуправи, јер се много брже и ефикасније успоставља ефикасна евиденција разноврсних кључних података. Учесници су изразили потребу за обуком из области коришћења ГИС-а, односно организације, имплементације и коришћења просторних података у локалној самоуправи и за руководиоце и за остале кориснике. 
 
У оквиру пројекта "Побољшање ефикасности управљања јавном својином" укупно је организовано шест радионица на тему размене знања и искустава у управљању јавном својином у партнерским локалним самоуправама, чиме је ова пројектна активност успешно реализована.

Одржана пета радионица на пројекту Exchange 5

 
Пета по реду радионица у оквиру пројекта "обољшање ефикасности управљања јавном својином", који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 13. марта 2020 године у просторијама општине Горњи Милановац.
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „Попис и упис подземне инфрастурктуре“. На радионици је истакнут значај сарадње са Републичким Геодестксим Заводом и поступак уписа водова; потреба да се обједини у ефикасан систем, сарадња ресорних институција ЈЛС и РГЗ; значај да се управљање јавном имовином устроји као ефикасан и функционално обједињен систем са свим релевантним структурама.

Одржана четврта радионица на пројекту Exchange 5


Четврта по реду радионица у оквиру пројекта &рдqуо;Побољшање ефикасности управљања јавном својином&рдqуо;, који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 04. децембра 2019 године у просторијама Хотела „Ливаде“ Чачак. 
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „Процена вредности ИИ део“. На радионици је истакнут значај одабира одговарајуће методе процене вредности имовине и њихова практична примена; припрема тендерске документације за ангажовање проценитеља и најчешћи проблеми у процени; прикупљање, селекција и анализа података, неопходних, како у процесу припреме тендерске документације, тако и у самом процесу процене вредности.
 

Одржана трећа радионица на пројекту Exchange 5

 
Трећа по реду радионица у оквиру пројекта &рдqуо;Побољшање ефикасности управљања јавном својином&рдqуо;, који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 27. новембра 2019 године у просторијама Хотела „Ливаде“ Чачак.
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „Процена вредности И део“. Истакнут је значај процене вредности имовине. Учесници радионице разговарали су о организацији процене вредности имовине, теренском раду, приступу процени имовине, избору и примени метода процене, имовинско-правној документацији за непокретности.
 

Одржана друга радионица на пројекту Exchange 5

 
Друга по реду радионица у оквиру пројекта &рдqуо;Побољшање ефикасности управљања јавном својином&рдqуо;, који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 18. новембра 2019 године у просторијама општине Горњи Милановац.
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „Правни оквири за управљање имовином локалних самоуправа“. На радионици је истакнут значај ефикасног дефинисања надлежности локалне самоуправе и примене релевантиних закона, одредби и подзаконских аката; значај ефикасног усклађивања општих аката општина и градова са важећим правним оквиром; значај дефинисања процедура сарадње између служби и организација, јавних предузећа са јединицима локалне самоуправе у оквиру ЈЛС.
 

 

 

Одржана прва радионица на пројекту Exchange 5

 
Прва по реду радионица у оквиру пројекта &рдqуо;Побољшање ефикасности управљања јавном својином&рдqуо;, који спроводе Град Чачак и општине Горњи Милановац и Ивањица и Регионална Агенција за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа у оквиру програма Exchange 5, одржана је 06. новембра 2019 године у просторијама општине Ивањица.
 
Пројекат се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).
 
Тема радионице је била: „Управљање локалном јавном имовином и релевантни регулаторни оквир“. На радионици је истакнут значај стратешког приступа у организацији процеса управљања имовином, информатичкој повезаности у процесу управљања и дат је увод у предстојеће теме из области правно-административних питања, финансија, добре комуникације.
 

 

Промоција пројекта Exchange 5 на сајму ECOFAIR

 
16. ECOFAIR - Међународни сајам заштите животне средине одржан је у Београду, у периоду од 02. до 04. октобра 2019 године. Овом приликом Град Чачак је представио пројекат Еxцханге 5: Побољшање ефикасности управљања јавном својином. 
02. октобра 2019 године, презентацију на тему: "Унапређење управљања јавном имовином - значај јавног управљања" одржао је Радомир Миловановић, директор "МСП Консалтинга". Затим 03. октобра 2019 године Радојица Гавриловић, шеф Службе за израду и реализацију развојних пројеката, одржао је презенацију на тему: "Побољшање ефикасности управљања јавном својином-о пројекту". 04. октобра 2019 године и последњег дана сајма, Јована Ђокић, координатор пројекта за Град Чачак, презентовала је на тему: "Комуникациони план". 
 

Одржан први састанак Радног тима на пројекту Exchange 5

 
14. фебруара 2019 године у просторијама Града Чачка одржан је први састанак Радног тима који ће радити на имплементацији пројекта „Побољшање ефикасности управљања јавне својине“ који финансира ЕУ у оквиру Грант шеме Програма Exchange 5. 
 
Општи циљ пројекта је допринос повећању ефективности, ефикасности и транспарентности јавне администрације кроз побољшање управљања јавном својином на локалном нивоу, омогућавањем јавних услуга погоднијим и приступачнијим грађанима и предузећима. Кроз реализацију пројектних активности Град Чачак, општине Горњи Милановац и Ивањица бити у могућности да успоставе уређен систем управљања имовином и тако испуне један од најзначајних задатака локалне самоуправе на плану испуњавања законских обавеза које проистичу из Закона о јавној својини (2011). Пројектом је предвиђена рерализација низа активности од хармонизације постојећих и доношења нових правних аката, преко набавке неопходне рачунарске опреме до снимања и израде техничке документације за озакоњење водоводних мрежа у Трнави, на Руднику и Приликама. Поред овог, Пројектом је предвиђен упис података о непокретностима у Републичку Дирекцију за имовину. 
 
Чланови пројектног тима су током заједничког састанка били у прилици да се упознају са својим задужењима и обавезама на пројекту, активностима које ће бити спроведене у свакој партнерској општини, дешавањима на дводневној радионици која је била одржана у Београду 29. и 30.01.2019 године, а на којој су присуствовали запослени из Града Чачка. Дискутовало је о намени учешћа општина Горњи Милановац и Ивањица. Такође, на састанку су договорени кораци за даљу реализацију пројекта, а који, између осталог подразумевају потписивање Меморандума о сарадњи између Града Чачка и општина Горњи Милановац и Ивањица.

Градоначелник Града Чачка на свечаној церемонији потписивања уговора у оквиру програма Exchange 5

 
 
Град Чачак је једна од 48 локалних самоуправа којој је одобрен пројекат „Побољшање ефикасности управљања јавном својином“ из Програма Exchange 5, у области управљања имовином на локалном нивоу коју Град Чачак реализује у сарадњи са општинама Горњи Милановац и Ивањица. Свечана церемонија којом је обележен почетак реализације грант шеме Програма Exchange 5 одржана је 22. јануара 2019. године у Београду. Скуп у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Министарства финансија - Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније и Сталне конференције градова и општина (СКГО) означио је почетак реализације 18 пројеката укупне вредности 3,5 милиона евра, који ће у 48 локалних самоуправа унапредити процес управљања јавном имовином. Програм финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи МДУЛС у сарадњи са Министарством финансија - Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (уговорним телом) и СКГО као имплементационим партнером. Свечаној церемонији потписивања уговора присуствовао је градоначелник Града Чачка Милун Тодоровић, председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић и председник општине Ивањица Зоран Лазовић.
 
У уводном делу церемоније присутнима су се обратили: министар државне управе и локалне самоуправе - Бранко Ружић, министарка за европске интеграције - Јадранка Јоксимовић, Амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији - Њ.Е. Сем Фабрици, државна секретарка Министарства финансија - Славица Савичић, помоћник министра финансија - Марко Јовановић и генерални секретар СКГО - Ђорђе Станичић. Овом приликом Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе рекао је да су општине, градови и њихове партнерске организације успешно прошли селекцију за добијање средства из фондова ЕУ.
„Управљање имовином је област која захтева темељно уређење, јер да би локалне самоуправе на ваљан начин располагале имовином, приходовале од ње или је стављале у функцију задовољења потреба грађана, важно је да знају чиме располажу.“, рекао је Ружић.
 
Укупна вредност уговорених пројеката износи преко 3,5 милиона евра, од чега донација Европске уније износи око 3 милиона евра, а остатак представља суфинансирање од стране корисника. Просечна вредност појединачног гранта је око 165.000 евра, а предвиђено трајање пројеката је 12-18 месеци.
Суштински корисници Програма, унапређеног управљања имовином и пружања односних услуга од стране локалне управе су локалне самоуправе у Србији и грађани/локалне заједнице.