Nalazite se: Početna - Upoznajte Čačak - Turizam

Turizam

 

Uslužni sektor i turizam kao najdominantnija delatnost utiču na stvaranje povoljnih uslova za brži privredni rast.
Prema podacima WTO (World Tourist Organization), u međunarodna turistička kretanja uključuje se oko 700 miliona ljudi, što sa kretanjima u domaćem turizmu čini broj od oko 3,5 milijardi ljudi, tj. 70% svetske populacije.
Turizam je jedan od strateških pravaca razvoja grada Čačka i jedna od najznačajnijih privrednih grana.
Područje grada Čačka sa Ovčarsko-Kablarskom klisurom, banjama (Gornja Trepča, Ovčar Banja i Slatinska banja) prirodnim atraktivnostima seoskog područja i bogatim spomeničkim nasleđem, pružaju osnovu za ravoj turizma kao naše najveće razvojne privredne grane.
Promocija i unapređenje turizma je navažniji segment strateškog planiranja i aktivnosti grada usmerene su ka stvaranju uslova za unapređenje turističke ponude.
Turistička ponuda Čačanskog kraja je veoma heteregona zahvaljujući različitim vidovima turizma koji su razvijeni na ovom području. Prirodni resursi zauzimaju dominantno mesto u kreiranju turističkog proizvoda. U tom smislu najatraktivnija je Ovčarsko-Kablarska klisura, koja je proglašena zaštićenim područjem, zatim banje Ovčar i Gornja Trepča i veoma perspektivno za turistički razvoj, seosko područje.
Kulturno-istorijski spomenici i arheološki lokaliteti, predmet su interesovanja brojnih turista, a manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure su u tom smislu najvredniji, ali i istorijska i umetnička vrednost Rimskih termi i Gradine na planini Jelici.
Čačak je prepoznatljiv kao turistička destinacija po očuvanoj arhitekturi, vrednom spomeničkom nasleđu, sa brojnim prirodnim atraktivnostima u okruženju, izbor je turista koji mogu da upoznaju život, tradiciju, običaje i kulturu grada na Zapadnoj Moravi.