Налазите се: Почетна - Упознајте Чачак - Култура и уметност

Култура и уметност

Од анонимне насеобине до модерног града са почетка 21 века, овај град је прешао дуг и трновит пут. Живу стварност и моћ стваралачког духа и умећа сведоче и обликују људи које је овај град изнедрио али и примио под своје скуте. Највише трагова о граду оставили су уметници, писци, сликари, градитељи и то од најранијег гвозденог доба, преко средњег века до данашњих дана. Само лице града,  које се да видети у фасадама, споменицима и културним установама је одраз уметничке душе и љубави његових становника према лепом. Најбоља уметничка дела о Чачку сачувала су особиту атмосферу и дух овог града.
Град има богату понуду културних садржаја. У току позоришне сезоне актуелно је гостовање многобројних позоришних трупа из целе Србије у Дому културе, (који у свом склопу има и Драмски студио, балетску, ликовну, вајарску школу). Изложбе, али и разни наступи, културне и књижевне вечери изводе се и у галеријама „Надежде Петровић“ и „Рисим“, Народном музеју, Салону фотографија, Међуопштинском историјском архиву, простору Градске библиотеке, згради Дома ученика и др., ликовне и вајарске колоније се одржавају најчешће у Овчар бањи... Бројне су културно-уметничке и забавно-туристичке манифестације у граду и ближој околини које привлаче велики број поклоника етно културе, изворне народне музике и других пратећих садржаја.
Актуелна уметничка продукција у граду може се пратити и кроз деловање разних група и удружења (професионалних и аматерских), затим приватних галерија, ликовних радионица, колонија и многобројних ентузијаста.

Установе културе

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "Владислав Петковић Дис"
Адреса: Чачак, Ул. Господар Јованова 4
Телефон: +381 32 223 608, 342 755
Е- маил: Gradska biblioteka
www.cacak-dis.org.yu

Угледни Чачани, окупљени око Окружног начелника Милије Драгићевића, 12. јануара 1848. године по старом календару, основали су "Друштво Читања Србско-Славенскиј Новина", најстарију установу културе у граду на Западној Морави. Тај 12.јануар 1848. године, постао је претеча касније основаног Читалишта, па Читаонице, Књижнице и Библиотеке, камен међаш храму писане и штампане речи и знања. Настављачи Друштва основали су 1860. године Читалиште, чије је освежење оглашено звонима са Страцимирове задужбине и прангијама, што говори колики значај и част су наши преци давали књизи.
Библиотека носи име песника Владислава Петковића Диса, утемељивача модерне српске поезије, творца "Нирване", "Утопљених душа", "Можда спава"...
Данас библиотека има око 140 000 књига, а у оквиру легата чува велики број старих и ретких књига. Библиотека има око 5 000 редовних чланова. Последњих деценија се појављује као значајан издавач, а позната је и ван граница Србије по песничкој манифестацији "Дисово пролеће" у част Владислава Петковића Диса и поезије. Гости "Дисовог пролећа" били су најзначајнији песници XX века. Прво Дисово пролеће организовано је 13. априла 1964. године, када је пред Дисовим спомеником беседио Бранко В.Радићевић.

Galerija УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА "Надежда Петровић"
Адреса: Чачак, Цара Душана 6
Телефон: +381 32 222 375
Е-маил: Galerija
www.nadezdapetrovic.co.yu

Уметничка галерија "Надежда Петровић" (основана 1961.год.), једна је од најстаријих и најзначајнијих установа овог типа у земљи. Галерија носи име Надежде Петровић (1873-1915), рођене Чачанке, најзначајније српске сликарке с почетка XX века, која својим стваралаштвом уводи српску уметност у савремене европске уметницке токове. Делатност Галерије је праћење савремене ликовне продукције кроз излагачку делатност, заштита покретних културних добара кроз своје збирке:
 

  • Надежда и савременици
  • Југословенско сликарство друге половине XX века
  • Савремена уметност
  • Спомен збирка Богица Рисмовића-Рисима

Галерија поседује 400 експоната који су репрезентативна дела наше уметности.
Најпознатија манифестација коју организује Галерија је бијенална, селекторска манифестација "Меморијал Надежде Петровић, на којој је до 2002. године (22. Меморијал) излагало преко 500 уметника и уметницких група. Галерија располаже са два изложбена простора смештена у две посебне зграде у старом градском језгру. Зграде су споменици културе - градска архитектура с почетка XX века.

Dom kulture ДОМ КУЛТУРЕ

Дом културе је основан 1971. године. Од тада до данас веома успешно је презентовао грађанима Чачка бројне позоришне представе, концерте, изложбе, књижевне вечери и све оно што чини културу и уметност. Осим тога саставни део програма је и едукација младих. То се одвија кроз следеће активности: Ликовни студио Дома културе, Стрип радионица и Радионица за анимирани филм. Драмски програм је заступљен у две групе: Драмски студио и Глумачка радионица која има више група полазника различитог узраста. Они су успешно реализовали неколико позоришних представа.
Дом културе сарађује са осталим установама културе и осим презентације културно уметничких програма бави се и организацијом семинара, сајмова, предавања, разних трибина и слично. Издавачка делатност је такође заступљена. Ту су Часописи за културу и уметност  АРТ 032 и Градац (као суиздавач са Уметничким друштвом Градац). У простору Дома културе ради и књижара "Бранислава Малтез", која својом делатношћу употпуњава програм.

Risim УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА "РИСИМ"
Адреса: Чачак, Ул. Господар Јованова бр.11
Телефон: +381 32 343 071

Галерија "Рисим" је саставни део уметничке галерије "Надежде Петровић" и представља легат породице Рисимовић. У њој је стална поставка слика Богица Рисимовића-Рисима, сликара, песника и приповедача, рођеног 14. марта 1926. године у Чачку.
 

Muzej НАРОДНИ МУЗЕЈ
Чачак, Ул. Цара Душана 1
Телефон: 032 222 169
Е-маил: Narodni muzej
www.cacakmuzej.org.yu

Народни Музеј у Чачку је основан 1952. године. Ова установа у више поставки нуди поклоницима споменичке баштине, предмете који сведоче о бурној прошлости овог дела Србије. Поставка је у Конаку Јована Обреновића из 1835. године. Садржи налазе из праисторијског и римског доба, Првог и Другог српског устанка и ослободилачких ратова српског народа у XИX и XX веку.
Музеј се бави научно-истраживацким и археолошким радовима као и рестаурацијом вредних старих предмета. У својој галерији организује изложбе високе културне, уметничке и историјско-етнографске вредности. Једна од делатности Музеја је издаваштво, а објављује и свој годишњак - Зборник радова.

МЕЂУОПШТИНСКИ ИСТОРИЈСКИ АРХИВ
Адреса: Чачак, Улица Господар Јованова 2
Телефон: +381 32 222 729

Архив, сређује, чува, штити и публикује архивску грађу која сведоци о слојевитој економској, политичкој и културној прошлости Чачка и Моравичког округа. Издавач је зборника архивске грађе, часописа "Изворник". Организује изложбе писаних сведочанстава и фотографија из прошлости.