Nalazite se: Početna - Upoznajte Čačak - Kultura i umetnost

Kultura i umetnost

Od anonimne naseobine do modernog grada sa početka 21 veka, ovaj grad je prešao dug i trnovit put. Živu stvarnost i moć stvaralačkog duha i umeća svedoče i oblikuju ljudi koje je ovaj grad iznedrio ali i primio pod svoje skute. Najviše tragova o gradu ostavili su umetnici, pisci, slikari, graditelji i to od najranijeg gvozdenog doba, preko srednjeg veka do današnjih dana. Samo lice grada,  koje se da videti u fasadama, spomenicima i kulturnim ustanovama je odraz umetničke duše i ljubavi njegovih stanovnika prema lepom. Najbolja umetnička dela o Čačku sačuvala su osobitu atmosferu i duh ovog grada.
Grad ima bogatu ponudu kulturnih sadržaja. U toku pozorišne sezone aktuelno je gostovanje mnogobrojnih pozorišnih trupa iz cele Srbije u Domu kulture, (koji u svom sklopu ima i Dramski studio, baletsku, likovnu, vajarsku školu). Izložbe, ali i razni nastupi, kulturne i književne večeri izvode se i u galerijama „Nadežde Petrović“ i „Risim“, Narodnom muzeju, Salonu fotografija, Međuopštinskom istorijskom arhivu, prostoru Gradske biblioteke, zgradi Doma učenika i dr., likovne i vajarske kolonije se održavaju najčešće u Ovčar banji... Brojne su kulturno-umetničke i zabavno-turističke manifestacije u gradu i bližoj okolini koje privlače veliki broj poklonika etno kulture, izvorne narodne muzike i drugih pratećih sadržaja.
Aktuelna umetnička produkcija u gradu može se pratiti i kroz delovanje raznih grupa i udruženja (profesionalnih i amaterskih), zatim privatnih galerija, likovnih radionica, kolonija i mnogobrojnih entuzijasta.

Ustanove kulture

GRADSKA BIBLIOTEKA "Vladislav Petković Dis"
Adresa: Čačak, Ul. Gospodar Jovanova 4
Telefon: +381 32 223 608, 342 755
E- mail: Gradska biblioteka
www.cacak-dis.org.yu

Ugledni Čačani, okupljeni oko Okružnog načelnika Milije Dragićevića, 12. januara 1848. godine po starom kalendaru, osnovali su "Društvo Čitanja Srbsko-Slavenskij Novina", najstariju ustanovu kulture u gradu na Zapadnoj Moravi. Taj 12.januar 1848. godine, postao je preteča kasnije osnovanog Čitališta, pa Čitaonice, Knjižnice i Biblioteke, kamen međaš hramu pisane i štampane reči i znanja. Nastavljači Društva osnovali su 1860. godine Čitalište, čije je osveženje oglašeno zvonima sa Stracimirove zadužbine i prangijama, što govori koliki značaj i čast su naši preci davali knjizi.
Biblioteka nosi ime pesnika Vladislava Petkovića Disa, utemeljivača moderne srpske poezije, tvorca "Nirvane", "Utopljenih duša", "Možda spava"...
Danas biblioteka ima oko 140 000 knjiga, a u okviru legata čuva veliki broj starih i retkih knjiga. Biblioteka ima oko 5 000 redovnih članova. Poslednjih decenija se pojavljuje kao značajan izdavač, a poznata je i van granica Srbije po pesničkoj manifestaciji "Disovo proleće" u čast Vladislava Petkovića Disa i poezije. Gosti "Disovog proleća" bili su najznačajniji pesnici XX veka. Prvo Disovo proleće organizovano je 13. aprila 1964. godine, kada je pred Disovim spomenikom besedio Branko V.Radićević.

Galerija UMETNIČKA GALERIJA "Nadežda Petrović"
Adresa: Čačak, Cara Dušana 6
Telefon: +381 32 222 375
E-mail:Galerija
www.nadezdapetrovic.co.yu

Umetnička galerija "Nadežda Petrović" (osnovana 1961.god.), jedna je od najstarijih i najznačajnijih ustanova ovog tipa u zemlji. Galerija nosi ime Nadežde Petrović (1873-1915), rođene Čačanke, najznačajnije srpske slikarke s početka XX veka, koja svojim stvaralaštvom uvodi srpsku umetnost u savremene evropske umetnicke tokove. Delatnost Galerije je praćenje savremene likovne produkcije kroz izlagačku delatnost, zaštita pokretnih kulturnih dobara kroz svoje zbirke:
 

  • Nadežda i savremenici
  • Jugoslovensko slikarstvo druge polovine XX veka
  • Savremena umetnost
  • Spomen zbirka Bogica Rismovića-Risima

Galerija poseduje 400 eksponata koji su reprezentativna dela naše umetnosti.
Najpoznatija manifestacija koju organizuje Galerija je bijenalna, selektorska manifestacija "Memorijal Nadežde Petrović, na kojoj je do 2002. godine (22. Memorijal) izlagalo preko 500 umetnika i umetnickih grupa. Galerija raspolaže sa dva izložbena prostora smeštena u dve posebne zgrade u starom gradskom jezgru. Zgrade su spomenici kulture – gradska arhitektura s početka XX veka.

Dom kultureDOM KULTURE

Dom kulture je osnovan 1971. godine. Od tada do danas veoma uspešno je prezentovao građanima Čačka brojne pozorišne predstave, koncerte, izložbe, književne večeri i sve ono što čini kulturu i umetnost. Osim toga sastavni deo programa je i edukacija mladih. To se odvija kroz sledeće aktivnosti: Likovni studio Doma kulture, Strip radionica i Radionica za animirani film. Dramski program je zastupljen u dve grupe: Dramski studio i Glumačka radionica koja ima više grupa polaznika različitog uzrasta. Oni su uspešno realizovali nekoliko pozorišnih predstava.
Dom kulture sarađuje sa ostalim ustanovama kulture i osim prezentacije kulturno umetničkih programa bavi se i organizacijom seminara, sajmova, predavanja, raznih tribina i slično. Izdavačka delatnost je takođe zastupljena. Tu su Časopisi za kulturu i umetnost  ART 032 i Gradac (kao suizdavač sa Umetničkim društvom Gradac). U prostoru Doma kulture radi i knjižara "Branislava Maltez", koja svojom delatnošću upotpunjava program.

RisimUMETNIČKA GALERIJA "RISIM"
Adresa: Čačak, Ul. Gospodar Jovanova br.11
Telefon: +381 32 343 071

Galerija "Risim" je sastavni deo umetničke galerije "Nadežde Petrović" i predstavlja legat porodice Risimović. U njoj je stalna postavka slika Bogica Risimovića-Risima, slikara, pesnika i pripovedača, rođenog 14. marta 1926. godine u Čačku.
 

MuzejNARODNI MUZEJ
Čačak, Ul. Cara Dušana 1
Telefon: 032 222 169
E-mail: Narodni muzej
www.cacakmuzej.org.yu

Narodni Muzej u Čačku je osnovan 1952. godine. Ova ustanova u više postavki nudi poklonicima spomeničke baštine, predmete koji svedoče o burnoj prošlosti ovog dela Srbije. Postavka je u Konaku Jovana Obrenovića iz 1835. godine. Sadrži nalaze iz praistorijskog i rimskog doba, Prvog i Drugog srpskog ustanka i oslobodilačkih ratova srpskog naroda u XIX i XX veku.
Muzej se bavi naučno-istraživackim i arheološkim radovima kao i restauracijom vrednih starih predmeta. U svojoj galeriji organizuje izložbe visoke kulturne, umetničke i istorijsko-etnografske vrednosti. Jedna od delatnosti Muzeja je izdavaštvo, a objavljuje i svoj godišnjak – Zbornik radova.

MEĐUOPŠTINSKI ISTORIJSKI ARHIV
Adresa: Čačak, Ulica Gospodar Jovanova 2
Telefon: +381 32 222 729

Arhiv, sređuje, čuva, štiti i publikuje arhivsku građu koja svedoci o slojevitoj ekonomskoj, političkoj i kulturnoj prošlosti Čačka i Moravičkog okruga. Izdavač je zbornika arhivske građe, časopisa "Izvornik". Organizuje izložbe pisanih svedočanstava i fotografija iz prošlosti.