Nalazite se: Početna - Upoznajte Čačak - Turizam - Zdravstveni turizam

ZDRAVSTVENI TURIZAM - BANJE

Termo-mineralni izvori sa lekovitim svojstvima pružaju osnovu za razvoj zdravstveno-lečilišnog i rekreativnog turizma. Na teritoriji grada Čačka nalaze se tri banje: Gornja Trepča, Ovčar Banja i Slatinska banja.Gornja Trepča

Na padinama planina Bukovik i Vujan, na 18 km udaljenosti od Čačka, nalazi se banja Gornja Trepča. Nadmorska visina od 460 m može je uvrstiti i u grupu vazdušnih banja. Od Beograda je udaljena 154 km, a od ibarske magistrale 8 km. Na ovom sektoru u magmatskim stenama postoje izdašni potencijali geotermalne energije i tri izvora lekovite vode. Svi izvori su istog porekla i sličnog hemijskog sastava. Česma vode za piće ima temperaturu od 26°C. Hladniji, gornji bazen, ima temperaturu od 30°C, a topliji, donji bazen, ima 30,5°C. Fizičko-hemijska analiza mineralne vode ukazuje na najveće prisustvo kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, sulfata i hlora. Zastupljeno je mnoštvo minerala: olova, bakra, hroma, radona, radijuma. Mineralna voda ove banje je blago radioaktivna. Ovo su izvori zdravlja, a u lečenju i terapiji teških, naročito neuroloških oboljenja, postižu se značajni rezultati.

U banji se leče sledeće grupe indikovanih oboljenja: reumatske bolesti, neuropsihijatrijske bolesti, bolesti gastrointestinalnog trakta, oboljenja perifernih krvnih sudova.Nedaleko od banje Gornja Trepča nalazi se manastir Vujan, grad Čačak u kome se mogu videti kulturno-istorijsko nasleđe ovog kraja, zanimljiva arhitektura gradskog jezgra, ustanove kulture. U blizini su i manastiri Ovčarsko-Kablarske klisure. Boravkom u banji Gornja Trepča mogu se upoznati prelepi predeli Srbije, uživati u blagodetima vode i što je najvažnije, ostvariti izuzetni efekti u lečenju.

Ova banja je poznata po lekovitim svojstvima vode i van granica Srbije.Ovčar Banja

Ovčar Banja se nalazi u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, 18 km zapadno od Čačka na putu Čačak – Užice. Lekoviti mineralni izvori Ovčar Banje koriste se u terapiji i lečenju povreda mišićnih tkiva, reumatskih oboljenja, degenerativnih promena (spondiloza i artritis), preloma kostiju, sportskih povreda i kožnih bolesti.

Mineralna voda Ovčar Banje ima temperaturu od 35°C do 38°C. Lekovite komponente mineralne vode su: makroelementi - kalcijum i natrijum i mikroelementi – kalijum, litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Po sastavu ova mineralna voda je jodna i slabo sumporovita.

Banja se nalazi u području koje je zbog svojih prirodnih potencijala i bogatstva kulturno-istorijskih spomenika proglašeno prirodnim dobrom i pod zaštitom je države. Zahvaljujući tome, ovde mogu boraviti sportisti, rekreativci, ljubitelji prirode, ali i posetioci željni mira, opuštanja u zelenilu, šumu vode sa reke i jezera. Pored prirode, jedinstven ugođaj pruža i Wellness centar Kablar, gde se kombinuju različite vrste antistres i fitness programa, relaksacije i terapije.Slatinska banja

U selu Slatini, na padini planine Jelica, u koritu Banjske reke, nalaze se izvor Slatinske banje. Od grada Čačka je udaljenja 17 km. Uvršćena je u red sumporovitih voda koja imaju karakter slabih alkalnih saliničnih voda. Čine je sledeći elementi: kalijum, litijum, rubidijum, stroncijum, cezijum, barijum i fosfor. Voda Slatinske banje pogodna je za lečenje kožnih oboljenja i reumatizma. Smeštaj je moguć u privatnim domaćinstvima.