Nalazite se: Početna - Upoznajte Čačak

Opšte o Čačku

Čačak karakterišu velika gustina naseljenosti, razvijene privredne, kulturne i druge aktivnosti čime se stvara znatna potražnja za uslugama koje pruža ovaj grad.

Povoljan geografski položaj, umerena klima, obale reke, kulturno-istorijski spomenici, ustanove kulture, brojne kulturno-zabavne i sportske manifestacije, kreiraju turističku ponudu Čačka.

Turisti koji borave u ovom gradu koji na jednom mestu mogu upoznati zanimljive ljude, njihov život, istoriju i tradiciju, uživati u prirodi, steći nova prijateljstva.

Vredno spomeničko nasleđe i prirodne lepote u okolini grada čine Čačak prepoznatljivom turističkom destinacijom u Srbiji. Kultura i burna istorija grada sačuvani su u tragovima civilizacija koje su nastanjivale ovaj grad i njegovu okolinu. Vredni pažnje su crkva Vaznesenja Hristovog, Narodni muzej, arhitektura starih zgrada, galerije, spomenici, arheološki lokaliteti.

U ovom gradu rođene su značajne ličnosti iz oblasti kulture, umetnosti, književnosti, sporta. Oni su svojim delom obeležili epohu u kojoj su stvarali i živeli, a među njima su Nadežda Petrović, Vladislav Petković Dis, Branko V. Radičević, ali i velike vojskovođe kao što su Vojvoda Stepa Stepanović, Jovan Kursula, Tanasko Rajić i mnogi drugi.

Čačak je grad sporta sa velikim brojem sportskih klubova. U gradu i okolini se nalaze brojni sportski tereni i objekti, bazeni, gde se mogu organizovati sportsko-rekreativne aktivnosti. Naravno, tu je i reka Zapadna Morava koja svojim uređenim obalama i sadržajima privlači sve više posetilaca. Veoma je popularna Moravska regata, ali i druge sportske manifestacije koje u svojoj ponudi ima Čačak.

Sportski centar u Čačku organizuje aktivnosti na gradskoj plaži i bazenima u letnjem periodu, sportska takmičenja i manifestacije.

Na samo nekoliko kilometara od Čačka nalaze se banje, sela, manastiri, kulturno-istorijski spomenici. Prelepa priroda u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, planine Ovčar i Kablar, jezera i meandri Zapadne Morave, bogata flora i fauna.

Malo je gradova u Srbiji koji su sačuvali sačuvali arhitekturu u starom gradskom jezgru. Više zgrada i palata u centru grada, svojim stilskim karakteristikama podsećaju na vreme u kome su građene, sa prisutnim uticajem i drugim stilovima kao što je klasicizam, barok, neorenesansa i dr.

Veliki broj ugostiteljskih objekata nalazi se u ovom gradu i to je još jedna od karakteristika veoma raznovrsne turističke ponude. Bezbroj lepih letnjih bašti u gradu privlače posetioce u kojima mogu provesti prijatne trenutke. Brojni specijaliteti srpske kuhinje, karakteristični za ovaj kraj Srbije, nalaze se u ponudi čačanskih restorana. Veliki broj trgovinskih radnji i tržnih centara i hpermarketa na raspolaganju su turistima, što ovaj grad svrstava u vodeće šoping centre u Srbiji.