Nalazite se: Početna - Zaštita prirode - Vazduh - Projekat SitiZEN

Finalni dokument Projekta CitiZEN


Preuzmite dokument.

CitiZEN projekat je finansijski podržan od strane Evropske Unije u okviru Europe for Citizens (Evropa za građane) Programa
4 Evropske radionice i posete mestima i 6 javnih sajmova su organizovani u okviru ovog projekta.

Radionice i posete mestima:

Događaji uključuju 20 predstavnika gradova iz opština Bistrica (Rumunija), Čačak (Srbija), Milton Kins (Ujedinjeno Kraljevstvo), Modena (Italija), Vekšo (Švedska), Zadar (Hrvatska) i iz Energetskih gradova, Evropske asocijacije lokalnih vlasti u energetskoj tranziciji. Oni su organizovani u Vekšu 17-18.09.2015., u Milton Kinsu 19-20.05.2016., u Modeni 26-27.09.2016. i u Zadru 4-5.04.2017. Ovi događaji su omogućili gradovima da podele iskustva razvoja i da osveže lokalne planove održivosti mobilnosti- Sustainable Urban Mobility Plans – kao i implentaciju specifičnih akcija, kao što su: uključivanje građana u izazove održive urbane mobilnosti, promociju biciklizma, razmene kola, održive mobilnosti u školama (šetajući autobusi, kampanje za podizanje svesti), takmičenja porodica, javni događaji (npr. Energetski dani/sajmovi, nedelja Evropske mobilnosti) omogućavajući građanima da saznaju o lokalnim, nacionalnim i evropskim iskustvima u smislu proizvoda i usluga koji su povezani sa održivom mobilnošću.

Javni sajmovi:

1. U Vekšu (Švedska) 19. Septembar 2015.
Organizovan u toku Evropske nedelje mobilnosti, događaj nazvan "Dan saobraćaja i klime" je okupio 2500 učesnika. Glavni fokus je bio više namenski modalitet, sa ciljem da se uključe građani i da se ponude prilike da se razgovara o trenutnoj situaciji u saobraćaju, biciklističkim stazama, infrastruktruri, zagađenju, saobraćajnoj buci itd. sa vodećim političarima i zvaničnicima. Učesnici su mogli da probaju različite bicikle i specijalne škole za učenje vožnje biciklom su organizovane za decu.

2. U Milton Kinsu (Ujedinjeno Kraljevstvo) 21. Maja 2016.
Milton Keynes Savet sa lokalnim nezavisnim bioskopom (ICMK), Galerijom "Central Milton Keynes" i kompanija koja je obezbedila bicikle koji napajaju bioskop organizovali su "Cycle Cinema Fun Day". Ovaj događaj je okupio 350 učesnika koji su podstaknuti da voze bicikl i da gledaju nekoliko filmova promovišući održivost transporta za celu porodicu i da uživaju.

3. U Bistrici (Rumunija) od 16 do 22. Septembra 2016
Za vreme događaja koji je okupio više od 400 učesnika, saobraćaj je potpuno bio zaustavljen u centru Bistrica. Građani su iskusili napor da proizvedu neophodnu energiju da napune svoje telefone koristeći dva bicikla koji generišu elektricitet. Još nekoliko aktivnosti je bilo ponuđeno: podizanje svsti o bezbednosti u saobraćaju i važnost vožnje biciklom u zelenoj školi, CitiZEN tura biciklom.

4. U Čačku (Srbija) od 20. do 24. Septembra 2016.
Nekoliko događaja da se stimuliše bicikl kao prevozno sredstvo je organizovano, okupljajući 320 učesnika: diskusija za okruglim stolom i razmena o najboljim praksama i iskustvima u vezi održive mobilnosti u Srbiji, raspodela svetala za bicikle kao uobičajena akcija koju je organizovala opština i lokalno odeljenje policije kao i dve biciklističke vožnje.

5. U Modeni (Italija) 25. Septembar 2016.
2,000 ljudi je učestvovalo u "Nedelja bez kola" u Modeni. U toku dana saobraćaj je bio smanjen u čitavom gradu, a bio je potpuno zuaustavljen u širem centru grada. Nekoliko aktivnosti je ponuđeno građanima da bi se podigla svest o održivoj mobilnosti: tržnice, posete gradu, obrazovne laboratorije za decu, radionice u saradnji sa urbanim multi-centrom za zdravlje i okolinu, izleti biciklima sa različitim grupama iz različitih oblasti grada, i javna aukcija bicikala.

6. U Zadru (Hrvatska) 8. Aprila 2017.
Događaj nije samo promovisao zdrav način života i korišćenje bicikala i električnih vozila, već je i podizao svest o važnosti korišćenja alternativnih načina prevoza u gradu. 300 građana je učestvovalo u aktivnostima: informacije za decu o bezbednosti na putu i korišćenju bicikala, prezentacija solarnih i električnih vozila od strane studenata, radionice za decu i odrasle, od kojih je jedna od njih bila "Pimp my bike".

Održan 2. koordinacioni sastanak u okviru projekta "CitiZen – Održiva pokretljivost za građane Evrope"

 

Od 19. – do 21. maja 2016. u gradu Milton Keynes u Velikoj Britaniji održan je drugi koordinacioni sastanak partnera projekta "CitiZen – Održiva pokretljivost za građane Evrope".
Na sastanku su osim predstavnika grada Čačka prisustvovali ostali partneri na projektu: Energy cities (Francuska), Modena (Italija), Milton Keynes (Velika Britanija), Bistrita (Rumunija), Växjö (Švedska) i Zadar (Hrvatska).
Predstavnici grada Čačka imali su priliku da razmene iskustva sa ostalim gradovima partnerima na projektu u oblasti urbane mobilnosti. Na radionicama se diskutovalo o problemima gradova partnera u oblasti urbane mobilnosti nakon čega su predložena rešenja kako bi se postojeći problemi rešili.
Grad Milton Keynes kao domaćin skupa predstavio je primere dobre prakse u oblasti urbane mobilnosti. Predstavljena je lokalna strategija mobilnosti kao glavni dokument na osnovu kojeg se planira i unapređuje stanje u ovoj oblasti. Kako se radi o gradu koji je star tek oko 50 godina puno pažnje je posvećeno planiranju saobraćaja. Strogo su odvojeni motorni od pešačkog i biciklističkog saobraćaja što omogućava mnogo veću protočnost saobraćaja. U gradu postoji 200 km pešačkih i biciklističkih staza.
Učesnici skupa su imali priliku da posete i da se upoznaju sa radom "Catapult Transport Systems" – inovativnog centra za urbanu mobilnost. Najznačajniji projekat ovog centra je razvoj automatskog automobila, vozila koje samostalno upravlja i prevozi putnike. Puna primena ove revolucionarne ideje očekuje se kroz 5-10 godina što će postepeno dovesti da privatni automobili izgube primat u saobraćaju u gradovima Evropske unije.

 

Predstavljanje projekta "CitiZen" na 12. Međunarodnom sajmu ECOFAIR

 

U okviru 12. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine i prirodnih resursa „ECOFAIR“ na zajedničkom štandu grada Čačka i Tehnološko-metalurškog fakulteta predstavljen je projekat CitiZen – Održiva pokretljivost za građane Evrope.Projekat je predstavljen prvog sajamskog dana 14.10.2015. i to sa dve prezentacije. Na prvoj prezentaciji su prikazane opšte informacije o projektu. Predstavljeni su nosilac i partneri, ciljevi, trajanje i budžet. U okviru ove prezentacije prikazani su i primeri dobre prakse gradova partnera na projektu vezani za održivu pokretljivost.
U okviru druge prezentacije prikazano je trenutno stanje i mogući pravci razvoja u oblasti održive mobilnosti. Predstavljena je pešačka i biciklistička infrastruktura kao i predlozi za nove pešačke zone i biciklističke staze.

 

Održan 1. koordinacioni sastanak u okviru projekta "CitiZen – Održiva pokretljivost za građane Evrope"

 

Od 17. – do 18. septembra u gradu Växjö u Švedskoj održan je prvi koordinacioni sastanak partnera projekta "CitiZen – Održiva pokretljivost za građane Evrope".
Predstavnici grada Čačka su predstavili stanje u oblasti održive mobilnosti u gradu Čačku kao i projekte u ovoj oblasti koji se realizuju u našem gradu.Na sastanku su osim predstavnika grada Čačka prisustvovali ostali partneri na projektu: Energy cities (Francuska), Modena (Italija), Milton Keynes (Velika Britanija), Bistrita (Rumunija), Växjö (Švedska).
Predstavnici našeg grada imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim standardima i primerima dobre prakse u oblasti održive mobilnosti. Partnerima na projektu prezentovana je mogućnost zajedničke saradnje na novim programima Evropske unije iz navedene oblasti kako bi gradovi što više unapredili stanje u ovoj oblasti.
Grad Växjö ima oko 86000 stanovnika i slične je veličine kao Čačak. Međutim ovaj grad ima veliko iskustvo u oblasti održive mobilnosti i implementirane mnoge primere dobre prakse koji su prezentovani učesnicima sastanka. Predstavljeni su sistemi za iznajmljivanje električnih bicikli, javna multifunkcionalna biciklističa garaža, mreža biciklističkih staza i prednosti koje se daju biciklistima u saobraćaju u odnosu na motorna vozila kao i stanice za punjenje električnih automobila. Poslednjeg dana na skupu u okviru obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti organizovan je događaj "The Traffic and Climate Day".

 

Grad Čačak realizuje projekat

 U periodu od 01.06.2015. do 31.05.2017. grad Čačak relizuje projekat "CitiZen - Održiva pokretljivost za građane Evrope". Projekat se relizuje u okviru programa "Evropa za građane" Evropske unije. Čačak kao član mreže energetskih gradova dobio je mogućnost za učešće. Nosilac projekta je organizacija "Energy cities" iz Francuske a osim Čačka partneri su još sledeći gradovi: Växjö iz Švedske, Milton Keynes iz Velike Britanije, Modena iz Italije, Bistrita iz Rumunije i Zadar iz Hrvatske.
Ukupan budžet projekta je 200.000 € od čega je 150.000 € učešće Evropske unije a 50.000 € učešće gradova partnera. Budžet grada Čačka je 16.334 € od čega su sredstva Evropske unije u iznosu od 12.251 € a učešće grada je 4083 €.
Glavni cilj projekta je unapređenje održive pokretljivosti (mobilnosti) u gradovima učesnicima projekta što treba da pozitivno utiče na smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova, smanjenje buke, smanjenja gradskih gužvi. Svaki od gradova partnera ima različita iskustva u ovoj oblasti i cilj je da se kroz 4 koordinaciona sastanka članova projektnih timova ta iskustva prenesu drugim učesnicima.
Ovim projektom u gradu Čačku planirano je se primene primeri dobre praske u oblasti održive pokretljivosti gradova partnera koji imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti. Jedan od ciljeva projekta je definisanje stanja u oblasti održive pokretljivosti kao i početak rada na planu održive pokretljivosti kako bi se definisali pravci i koraci u unapređenju stanja u ovoj oblasti.
Zadaci projekta su i sagledavanje mogućnosti za proširenje pešačkih površina u gradu, proširenje mreže biciklističkih staza i izgradnju biciklističke infrastrukture (parkinzi, trake, staze).
Očekuje se da će se nakon ovog projekta uspostaviti saradnja sa gradovima partnerima i da će se grad Čačak uključiti u neki veći projekat u oblasti održive pokretljivosti kojim bi se rešili konkretni problemi i unapredilo stanje u ovoj oblasti.