Nalazite se: Početna - Privreda

Privreda grada Čačka

Regionalni savet BFC SEE mreže je na osnovu izveštaja Verifikacione komisije doneo odluku po kojoj je Grad Čačak sa preko 50% ispunjenosti u svakom od deset kriterijuma, ispunjenim eliminacionim potkriterijumima i ukupnim procentom od 90,67 ispunio uslove za sticanje regionalnog BFC SEE certifikata čime je stekao status lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi prema posljednjoj III ediciji međunarodnog BFC SEE standarda. Period važenja certifikata je 3 godine uz dve nadzorne godišnje provere.
 
BFC SEE potvrda Čačak 2021 Preuzmite
Informacije o BFC SEE certifikatu Preuzmite
 
 
Čačak je administrativni, privredni, medicinski, obrazovni i kulturni centar Moravičkog upravnog okruga. Privreda Čačka je raznolika, a njenu strukturu čine osim poljoprivredne proizvodnje, proizvodnj reznih alata za obradu metala, nemetala i drveta, termotehničkih uređaja, drvene, metalne i kombinovane stolarije, delova i pribora za farmaceutsku industriju i proizvoda za medicinske potrebe, prerada šumskih i poljoprivrednih proizvoda itd.
 
Osnovna karakteristika privrede Čačka je razvijeno privatno preduzetništvo (99,7 % svih preduzeća u gradu čini sektor mikro, malih i srednjih preduzeća). Čačansku privredu karakteriše zastupljenost svih privrednih delatnosti. Ono što obeležava poslovanje ovih preduzeća i preduzetnika su visoka fleksibilnost, inovativnost i otvorenost za saradnju.
 
U Čačku trenutno posluju četiri udruženja privrednika, a to su: „Gradac 97“, Opšte udruženje preduzetnika, „Unija Čačak 2000“, i „Forum privrednika“ Čačka, a osim toga postoje i udruženja vlasnika zanatskih radnji, kao i Udruženje poslovnih žena „Nadežda Petrović“. Od 2011. godine u Čačku, kao podsticaj razvoju privrede funkcioniše i „Naučno tehnološki park“ d.o.o. Čačak.
 
Povezivanje i koordinaciju između čačanskih privrednika i lokalne vlasti vrši Savet za privredu Grada Čačka koji svoje predloge, inicijative i mišljenja dostavlja Gradonačelniku. Gradonačelnik razmatra predloge i dostavlja na izvršenje nadležnim gradskim upravama, javnim ustanovama i javnim preduzećima.
 
Javni pozivi Ministarstva privrede  
Javni pozivi Razvojne agencije Srbije