Календар догађаја

Мај, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
93. ГОДИШЊИЦА СМРТИ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА
 

 
Данас, 27. априла 2022. године, на гробу војводе Степе Степановића, одржана је комеморативна свечаност поводом 93. годишњице од његове смрти. На гроб прослављеног војсковође положени су ловорови венци и одате државне и војне почасти. 
 
Присутнима се, на почетку комеморације, обратила Лела Павловић, директорка Међуопштинског историјског архива из Чачка, која је окупљене подсетила на најзначајније догађаје из живота војводе Степе Степановића.
 
Уз звуке „Марша на Дрину“, венце су на гроб војводе Степе положили представници Владе и Војске Србије,  Моравичког управног округа, Града Чачка, Полицијске управе Чачак, као и представници удружења и организација грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије из Чачка и целе Републике.
 
Организатор комеморативне свечаности је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Министарством одбране и Градом Чачком.
 
 
 
 
Војвода Степан Степановић - Степа (Кумодраж, 11. март 1856 &мдасх; Чачак, 27. април 1929) је био један од најзначајнијих војних заповедника у Србији током периода ослободилачких ратова који су се одиграли између 1912. и 1918. године. 
 
Његови највећи успеси на бојном пољу су били битка на Једрену, Церска и Колубарска битка и пробој Солунског фронта, што га је уврстило у ред најзначајнијих војсковођа Балканских и Првог светског рата. Турци су га звали Једренски громовник, Срби Церски јунак, а Французи Гвоздени човек. 
 
Допринос војводе Степе Степановића победи Српске војске у Балканским и Првом светском рату је био немерљив, те је легендарни командант Друге армије био носилац великог броја високих српских и страних одликовања и један од највећих војсковођа Великог рата и српске ратне историје.  
 
По изласку из активне војне службе војвода Степа је  живео у Чачку. Није учествовао у политичком животу Краљевине. Једино је учествовао у раду „Народне одбране“ где је и био изабран за доживотног председника.
 
Умро је 27. априла 1929. године. Сахрањен је на чачанском гробљу у гробници коју је за живота направио. 

 

 

Претходна страна