Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
АМБАСАДОР ЕУ У СРБИЈИ ЕМАНУЕЛЕ ЖИОФРЕ И АМБАСАДОРКА ШВЕДСКЕ АНИКА БЕН ДАВИД У ПОСЕТИ ЧАЧКУ
 

 
Ambasador EU
 
Град Чачак први пут посетио је амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре и амбасадорка Шведске Аника Бен Давид, које је у свом кабинету угостио градоначелник Чачка Милун Тодоровић са сарадницима. Након састанка, Тодоровић је истакао да је тема разговора била дугогодишња сарадња Града Чачка и Европске Уније, као и панови за будуће пројекте.
 
Градоначелник Чачка је захвалио амбасадорима на посети, подсетивши да су Европска унија и Влада Шведске у протеклом периоду уложиле пет милиона евра бесповратих средстава у Чачак и то у различитим областима, од социјалног становања, подршке рањивим групама, као и припреми планске документације и реализације пројеката у области заштити животне средине. Он је подсетио на неке од најзначајнијих:
 
-Сарађујемо са шведском развојном агенцијом „СИДА“, која је у наш град до сада уложила два милиона евра. Поменуо бих веома значајан пројекат „Не остављајући никога иза себе“, који је финансирам средствима ЕУ и у наредних 30 дана поделићемо кључеве за станове за још 12 особа из категорије оних које су изашле из хранитељских породица, за жене жртве насиља, као и припаднике мањинских група. Такође, у оквиру социјалног становања, добили смо још 1.400.000 евра за изградњу зграде на Љубић кеју, за прогнане и расељене особе из Хрватске и БиХ, у коју ћемо за нешто више од месец дана уселитии 25 породица - рекао је први човек Чачка. Он је нагласио и велики значај донација за здравију животну средину, истичући да је финансирана израда пројектне документације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода, а како је нагласио, нада се ће уз помоћ Владе РС, ЕУ и Владе Републике Шведске ускоро почети и изградња постројења, која ће коштати  36 милиона евра.
 
Амбасадор Емануеле Жиофре рекао је да Чачак има дугу историју сарадње са Европском унијом.
 
- Заиста смо посвећени развоју вашег града, заједнички радимо како бисмо припремили Србију за чланство у ЕУ -рекао је амбасадор Европске уније у Србији.
 
Шведска, као водећи билатерални донатор Србије у области заштите животне средине, је током дугодишње сарадње са Градом Чачком радила на припреми пројекта за постројење за прераду отпадних вода, подсетила је амбасадорка Шведске Аника Бен Давид. 
 
-Чачак је такође међу 17 локалних самоуправа у Србији које су укључене у велики пројекат  "Одвајамо", који је усмерен на изградњу инфраструктуре и подизање свести грађана о значају рециклирања - истакла је  амбасадорка Шведске Аника Бен Давид. Како је додала, у Шведској само један одсто отпада завршава на депонијама, док се 98, 99 одсто рециклира, а тај циљ, навела је, може да се оствари и у Србији.
ПОСЕТА „ЛИТОПАПИРУ“, „МОРАВСКОМ МАРКЕТУ“ И НТП-У
 
Након састанка у Градској управи, амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре, амбасадорка Шведске Аника Бен Давид и градоначелник Тодоровић, посетили су предузеће „Литопапир“, у којем од 2007. године већински финасијски удео има шведска компанија. Директор „Литопапира“ господин Бранко Ковачевић је захвалио на посети и истакао ово предузеће као пример добре праксе улагања страног капитала у домаће фирме. Са тим се сложио и Емануеле Жиофре, који је назначио да је ово предузеће прави показатељ добрих економских односа Србије и ЕУ. Он је овом прилком нагласио да су земље чланице ЕУ у српску привреду уложиле 19. милијарди евра, као и да је извоз у ове земље повећан пет пута.
Амбасадорка Шведске истакла је да је „Литопапир“ да економска сарадња између њене земље и чачанске фирме показује да производња може да опстане и у тешким економским временима, нагласивши да је веома позитивно изненађена што ова компанија користи најсавременију технологију, набавља сировине из земаља чланица ЕУ, али исто тако извози своје производе у те земље. 
 
Ambasador EU
Ambasador EU
Ambasador EU
 
Амбасадори и представници градског руководства посетили су и „Моравски маркет“, који је део пројекта ЕУ про плус под називом „Подршка локалном малом бизнису“. Реализује га Унија Чачак 2000 у сарадњи са Форумом привредника и Локалном акционом групом Чачак - Горњи Милановац. 
 
Ambasador EU Moravski market
Ambasador EU Moravski market
 
Посета Чачку завршена је обиласком Научно технолошког парка који је са Европском унијом сарађивао на бројним пројектима. Како је рекао в.д. НТП Мирко Пешић у току је реализација пројекта „Иновације и нове технологије у малим и средњим предузећима“, на основу кога се омогућава компанијама даљи и бржи развитак. Пешић је нагласио да је амбасадор ЕУ у Србији, обилазећи НТП могао да се увери у његов велики значај за читав овај део Србије, истичући да ова установа константно ради на јачању својих капацитета и услуга као носилац иновационе делатности у Србији.
 
Амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре истакао је да је задивљен младим предузетницима са импресивним резулататима и идејама у области иновационих технологија, истичући да су управо иновације један од приритета земаља чланица ЕУ.
 
  Ambasador EU
 

 

Претходна страна