Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
АМБАСАДОР ФРАНЦУСКЕ У СРБИЈИ ПЈЕР КОШАР У ПОСЕТИ ЧАЧКУ, ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦЈА „БОНЖУР ЧАЧАК“
 

 

Ambasador Francuske
 
Град Чачак данас је посетио амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, а поводом догађаја који је организован у Чачку под називом „Бонжур Чачак“, који је окупио највиши дипломатски кор Француске у Србији, Француско-српску пословну заједницу, као и представнике локалних предузећа која послују у Чачку. Након састанка са највишим градским руководством, на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем, амбасадор Француске је изразио задовољство што је посетио Чачак са делегацијом француских предузећа на челу са председником Француско-српске привредне коморе Драганом Стокићем, истакавши да су овакви догађаји ојачање веза Србије и Француске.
-Срећан сам што сам поново у Чачку, како бисмо на овај начин успоставили потенцијално партнерство и могућност привредне сарадње са локалним привредницима. На састанку смо имали корисну размену мишљења о свим пројектима који се реализују у Чачку. Разговарали смо и о темама у вези са животном средином, као и интересу Града Чачка да учествује у такмичењу „Еко општина“, али и о наставку наше сарадње у области културе - рекао је Пјер Кошар.
Градоначелник Тодоровић изразио је велико задовољство што је по други пут угостио амбасадора Републике Француске, који је током прошле године био у нашем граду у оквиру програма Престонице културе.
-Наша жеља је да извоз за Француску унапредимо и што више сарађујемо са овом земљом. На састанку смо се дотакли доста тема, од културе до економске сарадње, која би могла изузетно позитивно утицати на наш град. Град Чачак има огроман потенцијал. У прошлој 2023. години је из Чачка извезено 411 милиона евра у готовим производима у земље ЕУ и земље окружења, 143 милиона евра само у Немачку, где и извозимо највише. Увоз је био 620 милиона евра, такође највише из земаља ЕУ, а посебно из Чешке. Оно што нас нарочито радује јесте да је у прошлој години, у односу на 2022. годину, извоз повећан за четири одсто, а увоз за четири и по одсто, а веома је битно поменути да су у прошлој години наши пољопривредни произвођачи кроз готове производе извезли око 30 милиона евра робе. То је веома важно и битно и једна од данашњих тема биће унапређење пласмана готових производа на француско тржиште - рекао је Тодоровић.
Манифестација „Бонжур Чачак“, која је данас одржана у нашем граду је наставак успешног серијала кровне манифестације „Бонжур Србија“, која представља концепт регионалног умрежавања, кроз сусрете са привредницима широм Србије, у циљу сагледавања економских потенцијала локалних самоуправа са једне стране, и успостављања сарадње са привредним субјектима у градовима, са друге стране.
 
Ambasador Francuske
Ambasador Francuske
Ambasador Francuske

 

Претходна страна