Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ДЕЛЕГАЦИЈА ЧАЧКА У ПОСЕТИ ГРАДУ ТРЕБИЊУ ЗБОГ БУДУЋЕ САРАДЊЕ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ЧАЧАК ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ 2023“
 

 
Пројекат „Престоница културе Србије 2023.“ подразумева и програмске активности у оквиру којих ће се представити градови-гости. Поред Новог Сада, актуелне Ријеке, претходне Европске престонице културе, идеја је да у оквиру пројекта своју културну сцену представе и градови из окружења. Тим поводом, делегација града Чачка, коју су чинили Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка, Милош Папић, градски већник и директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“ Бранко Ћаловић,  посетила је Требиње.
 
Током успешног састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћирићем и његовим сарадницима, дуго најављивана сарадња у области културе, на обострано задовољство, реализоваће се током следеће године када ће Чачак понети ласкаву титулу Националне престонице културе. 
 
Како је наглашено током разговора, Чачак и Требиње повезују наши корени, наши значајни уметници, културни делатници, носиоци културе и тежње за уклапањем у вредности савременог света - песник Јован Дучић и сликарка Надежда Петровић, чији је брат Растко, као и Дучић ,био књижевник и дипломата.
 
-Повезује нас и кошарка. Чачак је град кошарке и следеће године отварамо Музеј кошарке, а из Требиња су и Савовић и Радмановић, порекло воде и Бодирога, Гуровић, Даниловић и најбољи кошаркаш Европе Дражен Петровић -подсетио је Мирослав Петковић помоћник градоначелника Чачка. Он је нагласио да Чачак и Требиње повезују привреда и предузетништво као и наши манастири, мала српска Света Гора, чувени манастир Тврдош, херцеговачка Грачаница, и неколико светиња које су важни духовни центри нашег народа још из средњег века.
 
-Када помињемо Грачаницу, знамо да је то једна од Надеждиних најпознатијих слика, која се чува у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“, а Требиње има Ликовну академију која је изнедрила познате савремене ствараоце, од којих ће се неки представити током 2023. у нашем граду. Договорено је да поставку везану за Јована Дучића, Музеј Херцеговине уприличи у нашем граду, а која је прошле године представљена у САНУ, као  и музичко-сценске програме у организацији њиховог Културног центра. Отворили смо могућност да се наше установе културе представе у Требињу путем изложби, позоришних представа, књижевних и музичких програма - рекао је Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић“
 
Планирана је свеобухватна културна сарадња, која је већ раније значајно успостављена, а посебно ће у Чачку бити представљене требињске културне манифестације и пројекти из области културе, рекао је градоначелник Мирко Ћирић, након састанка, истичући да су за овај град посебно значајни заједнички пројекти које ћемо реализовати у наредном периоду, а на обострану корист оба града“, рекао је Ћирић.
 
Претходна страна