Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ДОДЕЉЕНО 12 СТАНОВА НА ОБРЕЖУ КРОЗ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА НЕ ОСТАВЉАЈУЋИ НИКОГА ИЗА СЕБЕ
 

Ne ostavljajući nikog iza sebe
 
Данас су у Чачку свечано уручени кључеви за 12 породица у згради, у насељу Обреж, која је производ реализације пројекта "Не остављајући никога иза себе", а који је реализован као подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији. Вишепородична зграда у Чачку намењена је социјално угроженом становништву, особама са инвалидитетом, ромском становништву, женама жртвама породичног насиља и породицама младих без родитељског старања.
 
Свечаној предаји кључева присуствовали су Његова екселенција амабасадор, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, Никола Селаковић, министар за рад, борачка и социјална питања, Томислав Жигманаов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Душан Радоњић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Микела Телатин директорка УНОПС Србија, као и специјални изасланик председника Александра Вучића, Сузана Пауновић, његов генерални секретар. Госте је поздравио градоначелник Чачка Милун Тодоровић, који је нагласио да је велики успех, да након две године напорног и упорног рада и велику подршку ЕУ, данас 12 породица добије своје домове.
 
- Вредност пројекта је 1.410.000 хиљада евра, од чега је 1.209.000 донаторски издвојила ЕУ, а Град Чачак учествовао са 201.000 евра. Новац је важан, али је најважније да Влада РС, председник Србије и локално руководство, као њихова продужена рука, чинимо све да, пре свега, социјално угрожено становништво, ромска и мањинска популација, као и жене жртве насиља данас добију кров над главом. Кроз овај пројекат су стамбено решена питања за 44 породице. Њих 12 добија станове у згради на Обрежу, додељено је 14 кућа, углавном на сеоском подручју, а 18 стамбених породичних објеката се реконструише, од чега је 16 завршено. Трудили смо се заједно са ЕУ да обезбедимо покућство за станове и куће и да корисници, за од 400 до 900 динара на месечном нивоу закупнине коју ће плаћати, коначно имају сигурност. Желим им да уживају у свом дому, као и да знају да су њихов град и њихова држава ту да им помогну. Желим да наставимо овакву сарадњу са ЕУ и да у овом тренутку будемо свесни колико је битно да би Србија требало да остане на европском путу - рекао је Тодоровић у свом обраћању, подсећајући да ће за седам дана бити додељено и 25 кључева за особе прогнане из Хрватске и Босне и Херцеговине.
 
 
Ne ostavljajući nikog iza sebe
 
Амабасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре је нагласио да смо сведоци опипљивог резултата колективних напора да се подржи једнакост, солидарност, толеранција и инклузија.
 
-Европска унија је поносна што је омогућила да се обезбеди 381 стамбена јединица широм Србије. Стамбено збрињавање је први, мада не и једини корак ка бољем животу. Присуство министара и представника власти, показује колико је важно да сви заједно учествујемо на оваквим пројектима. Радећи заједно можемо створити бољу средину за све грађане, без дискриминације. Једнакост чини окосницу сваког друштва - нагласио је Жиофре.
 
Ne ostavljajući nikog iza sebe
 
Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић је поздравила кориснике станова, у којима ће моћи почети нови, лепши и сигурнији живот, како је нагласила. Она је истакла да како се напредује са процесом интеграције, напредује се и са обимом инфраструктурних радова, истичући да се уз помоћ ЕУ ради на изградњи свега онога што нам је неопходно за бољи живот.
 
Министар за рад, борачка и социјална питања Никола Селаковић оценио је Чачак као један од водећих градова у региону, а зграду намењену за 12 породица као једну од најлепших у најлепшем делу града. Селаковић је истакао да је за све кориснике, поред крова над главом, важно да имају економску моћ за живот.
 
- Зато је важно бавити се укључивањем људи у друштво и омогућити им да добију посао. Потребно их је обучити да стекну одређене вештине, које су на тржишту рада тражене. Овај пројекат има за циљ и да омогући онима који овде добију кров над главом да нађу свој посао, зарађују новац од кога ће моћи да издржавају себе и своју породицу - рекао је министар  Селаковић.
 
  Ne ostavljajući nikog iza sebe
 
Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог истакао је да само заједнички можемо помоћи онима који су у статусу маргинализованих група, као и да је помоћ Европске уније у томе кључна. Душко Радоњић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је истакао да ЕУ, поред новца, Србији донира одређену политичку и друштвену вредност коју Влада РС настоји да одржи.
 
Директорка УНОПС Србија Микела Телатин је нагласила да је срећна што може да види да се 12 породица усељава у своје домове, као резултатат заједничког ангажовања.
 
- Ови резултати су део програма ЕУ о социјалном становању и активној инклузији, који се спроводи у сарадњи са министарствима и локалним самоуправама. Успех се оглада и у приступу, који није само инфраструктура, већ и мере активне инклузије посвећене потребама сваког корисника. Потребе у области социјалног становања у Србији су и даље велике и неопходно је још инвестиција - истакла је Микела Телатин, наглашавајући да УНОПС изражава спремност да погне у даљим активностима.
 
У име свих корисника који су добили станове, свим говорницима је захвалио Жарко Џамбасевић, који је данас, такође, добио кључ свог новог дома.
 
  Ne ostavljajući nikog iza sebe
  Ne ostavljajući nikog iza sebe
  Ne ostavljajući nikog iza sebe
  Ne ostavljajući nikog iza sebe
Претходна страна