Календар догађаја

Јун, 2019
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код

Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
Делегација Града Чачка на Пословном форуму у Марибору
   


– Представљање предности и услова улагања у општине и градове Србије –

Делегација Града Чачка коју су чинили: Радош Павловић (Заменик градоначелника), Мара Топаловић (Форум привредника), Драган Вукајловић (Директор ЈП Градац) и Радојица Гавриловић (Служба за развојне пројекте), је боравила 09.11. - 11.11.2016. год. у Марибору где је узела учешће на Округлом столу Представљање предности и услова улагања у општине и градове Србије. Овај скуп је организован од стране Српско-словеначког пословног клуба, Штајерске господарске зборнице, Града Марибора и Сталне конференције градова и општина Србије.

Током скупа су градови и општине из Србије презентирали своје привредне, пољопривредне и остале потенцијале за улагање, као и значајне развојне пројекте. Град Чачак је наступио са посебно припремљеном презентацијом, која се садржајношћу и убедљивом интерпретацијом издвојила у односу на презентације осталих присутних градова и општина из Србије. Презентација Града Чачка је приказала најатрактивније инвестиционе локације и привредне зоне, значајне развојне пројекте и потенцијале пољопривредне производње.


Слика 1. Презентација Града Чачка у Марибору.


Након презентација градова и општина, обављени су билатерални састанци са словеначким привредницима. Штанд Града Чачка су посетили следећи словеначки привредници – Архидес ДОО, Еуровикс, КОГАЛ Група, АИМ Институт, Тиса Светила, ЕСОТ Инвест, ЛИМНОС, Туристичка организација Марибор и Институт за еколошки инжењеринг Марибор. Посебно су били позитивни разговори са компанијом Архидес ДОО, тј. са директором Мираном Баум, која је заинтересована за инвестирање и отварање предузећа у Србији, које би запошљавало 20 до 30 информатичара.


Слика 2. Билатерални састанци са словеначким привредницима.


Компанија ЛИМНОС је извршила посебну практичну презентацију за представнике Чачка, тзв. мокрих поља, као посебног природног решења за комуналне отпадне воде из насеља, односно еко и биоремедијације. Током презентације делегација Чачка је обишла три оваква показна постројења, за насеља различитих величина. Ова технологија решавања отпадних вода из насеља није технолошки превише сложена, ценом је конкурентна, а из тога се може закључити да је погодна за бањска места у околини Чачка. Постоји и могућност финансирања изградње оваквих постројења од стране Републике Словеније (до 30%).


Слика 3. Биоремедијација – тзв. мокра поља, у околини Птуја.


Током састанка са представником словеначког Центра за међународну сарадњу и развој (ЦМСР), г. Гашпером Јежом су размотрене могућности учешћа Града Чачка у програмима које суфинансира поменути Центар, а који се превасходно односе на развојне пројекте и трансфер нових технологија из Словеније у Србију, посебно технологија које се тичу заштите животне средине. Центар за међународну сарадњу и развој је непрофитна организација основана од стране Владе Републике Словеније и пружа развојну помоћ правним лицима у другим државама.

Приликом састанка са мариборским комуналним предузећем СНАГА, тј. директором г. Цветом Жаликом, делегација града Чачка се упознала са функционисањем и организацијом предузећа и укупне комуналне делатности. Презентирани су капацитети у управљању отпадом (подземни контејнери, одлагање кабастог отпада...), азил за незбринуте животиње и организација изложби и манифестација у центру Марибора (пошто је скуп био непосредно пред велику изложбу винарства).

Наша делагација је у току свог боравка имала састанак и са целокупном управом мариборског холдинга НИГРАД, који се бави одржавањем путева, јавног зеленила, јавне расвете, итд. Током састанка су приказана информатичка решења која Марибор чине тзв ''паметним градом'', затим механизација којом НИГРАД располаже и њихови објекти. Са представницима холдинга НИГРАД, група из Србије је обишла мариборско постројење за пречишћавање отпадних вода и акумулацију која служи за одбрану од поплава и великих вода.

На састанку са представником Града Марибора, г. Игором Косом, из кабинета жупана Марибора су размотрене могућности будуће сарадње између Марибора и Чачка, посебно у делу заједничких пројеката. Град Марибор поседује развијен Биро за пројекте. Договорена је размена информација везано за позиве за пројекте у будућности и упознавање са методама рада, као и заједничко учешће у позивима (посебно за Дунавски макрорегионални програм и Јадранско-јонски програм, где припада и Србија), као и посета представника Марибора Чачку, са сврхом припреме споразума о сарадњи.

Претходна страна