Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ИНФРАСТРУКТУРНИ РАДОВИ У ОКВИРУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ "ЧАЧАНСКА РОДНА" - ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ЦАРА ДУШАНА
 

Ulica Cara Dušana
 
Реконструкција Улице цара Душана, од Господар Јованове улице до Улице краља Петра И, једна је од инфраструктурних активности у оквиру пројекта "Чачак - Национална престоница културе 2023". Реконструкцијом улице, пешаци и бициклисти, као и сви посетиоци музејског комплекса са обе стране, добиће приоритет у односу на возаче путничких возила што ће бити постигнуто увођењем "зоне 30". Тротоари ће бити проширени и уместо паркинг места, улица ће имати бициклистичку стазу и нове саднице, у циљу озелењавања читавог простора. На средини улице биће денивелисани пешачки прелаз у каменој подлози, са намером да се повежу музејски комплекс, кога чине Народни музеј, конак Јована Обреновића, Међуопштински историјски архив и Хаџића кућа, са музејским комплексом са друге стране улице, кога чине Галерија "Надежда Петровић" и будући Музеј кошарке у објекту Соколског дома, на ком нас почетак радова очекује за двадесет дана. Како би се безбедност пешака максимално повећала, у овом делу улице важиће режим "зоне успореног саобраћаја". Улица цара Душана је архитектонски прилагођена раније урађеном пројекту реконструкције Улице жупана Страцимира, тако да ће по завршетку радова на оба пројекта, ове две улице визуелно чинити једну целину, у којој ће доминирати три нијансе сиве боје. Вредност радова износи 49.266.977,24 милиона динара, а трајаће 60 дана. Извођач радова је предузеће "Страбаг" - огранак "Путеви Чачак", а надзор ће вршити ЈП "Градац" Чачак. У склопу ових радова, планирана је и реконструкција водоводне мреже, изградња атмосферске канализације, нове јавне расвете, измештање електро-енергетских и телекомуникационих инсталација и постављање подземних инсталација.
 
 
Прерасподела елемената попречног профила улице:
 
• Коловоз са две коловозне траке 2х2,75 м (укупно 5,5 м);
 
• Проширен тротоар у зони музејског комплекса са леве стране улице у зони Народног музеја (3,0 - 3,5 м), док ће на другој страни улице тротоар бити проширен од уласка у двориште Уметничке галерије "Надежда Петровић" до Музеја кошарке, тј. до Улице краља Петра И и биће ширине од 2,6-3,6 м;
 
• Уз десни тротоар је планирана двосмерна бициклистичка стаза ширине 2 м;
 
• Средњи део улице на месту повезивања дворишта Галерије "Надежда Петровић" и дворишта Народног музеја планиран је као интегрална улица у истој равни за кретање пешака и возила, ширине 26 м;
 
• Коловоз је планиран са застором од асфалта. Тротоари и прелазни плато су планирани са застором од бетонских плоча, с тим што су завршном обрадом и бојом препознатљиво означене трасе кретања појединих учесника у саобраћају.
 
• У улици су планирана 22 стабла - 13 стабала на десној страни и 9 стабала на левој страни улице.
 
Када је реч о режиму саобраћаја, саобраћај ће се одвијати по режиму "зона 30", осим у делу у коме се налази већ поменута "платформа" која повезује дворишта Галерије "Надежда Петровић" и дворишта Народног музеја, унутар које ће се саобраћај одвијати по принципу "зона успоредног саобраћаја".
 
Ulica Cara Dušana
Претходна страна