Календар догађаја

Мај, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ИЗЛИВАЊЕ БОТУЊЕ У БАЛУЗИ ТРНАВСКОЈ САДА ЈЕ ПРОШЛОСТ, ЗАВРШЕНО УРЕЂЕЊЕ ДЕЛА КОРИТА
 

Reka Botunja Baluga Trnavska
 
У Месној заједници Балуга Трнавска, завршено је уредјење корита реке Ботуње у дужини од око 1.600 метара, а радови су финансирани из градског буџета са око 3,5 милиона динара, преко Месне заједнице Балуга Трнавска.
Урађене су обостране банкине и постављане армирано - бетонске цеви ради проширења и повећања пропусне моћи. 
-Пропусти на прелазима према њивама и парцелама приватних власника су проширени и продужени, па је омогућен већи проток воде и прилаз за савремену механизацију. На овај начин смо у великој мери решили проблем изливања реке Ботуње, а у наредном периду нас очекује наставак радова, како бисмо целом дужином средили ово корито. Овде су најплодније пољопривредне површине, чијим ће власницима ови радови веома значити - рекао је Милан Бојовић, директор ЈП „Градац“. Он је нагласио да је сарадња са власницима парцела била од немерљивог значаја и да због тога захваљује Ненаду Митровићу, председнику МЗ Балуга Трнавска.
- Најбитније је да је постигнут договор са власницима парцела за измештање пута и прошитрење корита, што је највећи изазов за уређење водотокова другог реда на сеоском подручју. Ове реке врло честио нису уцртане, немају своју катастарску парцелу или су временом промениле ток, па је решавање имовинско-правних односа често највећа препрека. Уколико се деси да само један власник оспори извођење радова, ситуација је врло често нерешива или је потребно пуно времена да се реши. Ми смо ради да овакве проблеме решавамо и у осталим месним заједницама, али нам је та сагласност мештана често највећи изазов - рекао је Бојовић.
Председник Месне заједнице Балуга Трнавска Ненад Митровић нагласио је да је локална самоуправа препознала вишедеценијски проблем мештана овог дела града.
-На овај начин, у великој мери ће се смањити ризик од поплава у овој месној заједници, што је за пољопривредне производјаче овог села веома важно и значајно. Приликом сваке веће падавине, Ботуња, која је бујична и веома брза река, изливала се и правила велике штете у селу Балуга, а сад је тај проблем напокон решен - рекао је Митровић.
 
Reka Botunja Baluga Trnavska
Reka Botunja Baluga Trnavska
Reka Botunja Baluga Trnavska
Претходна страна