Календар догађаја

Мај, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
Караван „Дигитална експедиција“ посетио Чачак
 

Подршка UNDP -а дигиталној трансформацији кроз програм дигиталне писмености за старије
Чачак, 9. октобар 2021.
 
Караван "Дигитална експедиција", покренут на иницијативу Кабинета председнице Владе Србије, Ане Брнабић, посетио је данас своју осму станицу - Чачак, где су грађани имали прилику да се упознају са електронским јавним услугама које су доступне на сајту еУправе, принципима електронске трговине и основама безбедног коришћења друштвених мрежа, као и осталим погодностима дигиталног простора.
 
Догађају је присуствовала др Сандра Грујичић, в.д. помоћнице министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања која је изјавила да живимо у времену у коме дигиталне услуге узимају маха, од пријављивања на термин за вакцинацију, банкарских услуга до набавке хране и лекова, а караван дигиталних вештина, писмености и безбедности одлична је прилика за све грађане и грађанке да се упознају са кључним дигиталним вештинама 21. века, без којих сада већ није могуће замислити свакодневницу.  
 
Међу партнерима каравана „Дигитална експедиција“ је Програм Уједињених нација за развој - UNDP   који уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спроводи пројекат „Нове вештине за нове индустрије - Национални програм преквалификација за ИТ“ са фокусом на преквалификације за ИТ сектор за незапослена лица, укључујући и посебну иницијативу за унапређење дигиталне писмености и дигиталних вештина старијих грађана и грађанки. Посебан програм дигиталне писмености за старије биће пилотиран у 20 геронтолошких центара и домова за смештај одраслих и старих широм Србије, а обухватиће предавања и радионице на тему комуницирања преко интернета, у најширем смислу, као и набавку неопходне опреме како би се корисницима поменутих установа омогућио лакши приступ дигиталним услугама и производима. У циљу дигиталне трансформације у Србији, програм ће допринети дигиталној писмености и смањењу генерацијског јаза, који је постао још интензивнији током пандемије Ковид 19.
 
„Дигитална трансформација у Србији и у свету се убрзава, мењајући трајно начин на који радимо, образујемо се и комуницирамо. Зато морамо да осигурамо да сви науче да користе и примењују дигиталне технологије у свакодневном животу, како нико не би био изостављен и како би сви могли да имају једнаку корист од напретка“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница UNDP -а.
 
 
На каравану „Дигитална експедиција“ у Чачку присуствовао је и Мирослав Петковић, помоћник градоначелника за област друштвених делатности, који се том приликом захвалио премијерки Ани Брнабић и партнерима пројекта и истакао велико задовољство што ће грађани Чачка имати прилику да у наредна два дана сазнају прегршт заиста корисних информација и ближе се упознају са дигитализацијом и њеним предностима.
 
Мирко Пешић, в.д. директора НТП Чачак је присутнима истакао да је улагање у дигиталне ресурсе и стицање додатних вештина добра основа за стварање и раст стартап компанија и јачање стартап екосистема централне и западне Србије, али и целе наше државе. 
 
Осим поменутих партнера, овај пројекат се спроводи уз подршку у Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Канцеларије за ИТ и еУправу, и у партнерству са програмом „Нова писменост&рдqуо; - који заједно реализују Америчка агенција за међународни развој УСАИД и Пропулсион
 
Током наредна два месеца караван ће посетити још 8 градова Србије и том приликом грађани ће се упознати са кључним дигиталним вештинама 21. века: како се долази до одређене информације, како да у електронској комуникацији с државном управом остваре неко своје право или испуне обавезу, као и како да себи и својој деци пруже безбедно дигитално искуство.
Претходна страна