Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
МИНИСТАРКА НАУКЕ, ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА И ИНОВАЦИЈА ДР ЈЕЛЕНА БЕГОВИЋ У ПОСЕТИ ЧАЧКУ
 

 
Ministarka Jelena Begović
 
Чачак је данас, са сарадницима, посетила др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација. Она се прво састала са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем и представницима локалне самоуправе. На састанку је било речи о значају науке, технологије и иновација за развој сваког друштва, па тако и града Чачка, а министарка се упознала са најзначајнијим научним и образовним установама у Чачку.
 
Градоначелник Тодоровић захвалио је министарки на посети, као и на свему што држава, Влада Републике и ресорно министарство чине за Град Чачак. Он је подсетио да је Чачак, пре пет година, започео пионирски подухват, изградњу Научно технолошког парка и Стартап центра.
 
-Након отварања Старатапа, отворили смо и НТП, наравно све то уз велику финансијску подршку Владе РС. Тренутно се у НТП развија 30 компанија,  а наша жеља  је да растемо и развијамо се још више. Пре око 15 месеци, Влада РС је финансирала земљиште од 95 ари, а Град Чачак је прибавио  документацију и грађевинску дозволу, за изградњу још око 12.000 квадратних метара новог простора за Научно технолошки парк - рекао је Тодоровић.
 
Министарка др Јелена Беговић нагласила је да је Чачак један од четири српска центра науке и иновација.
 
- Јасно је да у Чачку многи људи вредно раде на реализацији пројеката и то се види. У градовима где локална самоуправа помаже својој научној заједници, запажају се најбољи резултати. Оно што је наредни задатак нашег министарства је да се започне изградња новог дела НТП, односно проширење постојећих капацитета. То није само простор за издавање, већ једно специфично окружење, менторски рад, финансијска и друга подршка, која се пружа компанијама које су у првим годинама свог постојања високоризичне. Циљ министарства је да у наредних неколико година Србија дуплира број стартап компанија, како би оне оснажиле економски развој Србије - истакла је, након састанка, др Јелена Беговић министартка науке, технолошког развоја и иновација.
 
Министарка Беговић са својим сарадницима, је након састанка са локалним руководством, посетила Регионални иновациони стартап центар, Институт за воћарство, као и агрономски и Факилтет техничких наука у Чачку, који су, како је истакла, образовне и научне „централне тачке" Чачка.
 
Посету су представници Министарства науке, технолошког развоја и иновација завршили у Научно технолошком парку, где су их уз в.д. директора Мирка Пешића, дочекали и представници Пословног удружења „Градац 97" и Пословног удружења „Унија Чачак 2000", као и представници Скупштине НТП-а, професори универзитета и истраживачи. Министарка др Беговић је обишла производну халу и пословне просторије Научно технолошког парка Чачак, где је присуствовала представљању стартап компанија, као и представљању НТП лабораторије. Мирко Пешић изразио је задовољство и част, што је др Беговић имала прилику да се упозна са делатностима НТП Чачак, који, како је рекао, тежи да што пре постане регионални НТП за подручје централне и западне Србије. Како је на самом почетку најавио градоначелник Тодоровић, очекује се проширење капацитета Научно технолошког парка Чачак, у коме ће Министарство науке, технолошког развоја и иновација интезивно учествовати.
 
 -Будућност Чачка су иновације и Министарство планира да подржи проширење НТП-а у Чачку. Нови простор, који би требало да почне да се гради, биће врло модеран и привлачан, а у њега ће бити уложено скоро 17 милиона евра. Наш циљ је да повећамо број стартап компанија, а Чачак може да, већ у наредних неколико година, докаже  да је спреман да се додатно развија у овом смеру -истакла је др Беговић.
 
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Ministarka Jelena Begović
Претходна страна