Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
НОВО ЛИЦЕ ОВЧАР БАЊЕ: Измуљавање језера Међувршје, Природњачки центар и Рехабилитациони центар у Овчар бањи
 

 
 
Београд, 1. јун 2022. - Данас се састала међуресорна Владина радна група за уређење и развој Овчарско кабларске клисуре, како би на редовној седници испратила реализацију приоритетних пројеката на овом подручју. Састанку су поред локалних самоуправа Чачка и Лучана, присуствовали представници Кабинета председнице Владе, министарстава из ресора туризма, екологије,  инфраструктуре, Управе за шуме, ЈП Путеви, КУЈУ, ЈВП Србијаводе и Завод за заштиту природе.
 
Један од најзначајних пројекта са аспекта одрживости је капитални пројекат измуљавања и ремедијације језера Међувршје који се реализује у склопу билатералног споразума Владе Мађарске и Владе Републике Србије у области инфраструктурних пројеката. У току јуна се очекује долазак стручњака које је мађарска страна ангажовала за реализацију овог пројекта. Овај пројекат има вишеструки значај пре свега за заштиту од поплава, побољшање биодиверзитета, али и за производњу енергије. Договорено је да ускоро креће и редовно чишћење траве и трске на језеру.  
Изградња Рехабилитационог центра у Овчар бањи (у склопу Опште болнице Чачак), Природњачког центра, стакленог видиковца на Каблару, као и набавка еколошког катамарана (за крстарења језером Међувршје и обиласке средњовековних манастира Српске Свете Горе), ће помоћи развоју здравственог и еколошког туризма, као и и економском оснаживању локалног становништва. На састанку су договорене и активности за санацију висећих пешачких мостова, изградњу улазних капија у предео посебних одлика, приступних саобраћајница и мостова на подручју Овчар бање - на територији општине Лучани и града Чачака. 
 
У току је успостављање туристичког бренда подручја, у складу са новим визуелним идентитетом Србије као туристичке дестинације. На амфитеатру у Овчар Бањи,  током летње сезоне биће организован широк спектар популарних, класичних и духовних програма.
 
Влада Република Србије заједно са Градом Чачком и свим надлежним институцијама, наставиће са праћењем и реализацијом активности, како би осигурали контитуирано спровођење свих пројеката, а у најбољем интересу како појединца, тако и целе заједнице.
 
 

 

Претходна страна