Календар догађаја

Јул, 2020
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код

Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОБЕЛЕЖЕНА 200. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЉУБИЋУ И ГОДИШЊИЦА СМРТИ ТАНАСКА РАЈИЋА
 

У суботу, 6. јуна 2015. године, код споменика Танаску Рајућу на брду Љубић, централном државном церемонијом, обележена је 200. годишњица Боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића. Државна церемонија одавања почасти и полагања венаца, коју је, у име Владе Републике Србије, предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Александар Вулин, одржана је у склопу обележавања Два века од Другог српског устанка.
Церемонији полагања венаца и одавања почасти је претходио парастос који је држао Његово Преосвештенство Епископ жички, господин Јустин.
Венце су на споменик Танаску Рајићу положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, министар рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске, изасланик председника Републике Србије, изасланик председнице Народне Скупштине Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, као и бројна удружења и грађани.
После пригодног уметничког програма присутнима су се обратили начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, министар рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске, господин Миленко Савановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Александар Вулин.
Битка на Љубићу, која је трајала од 25. априла до 13. јуна 1815. године, најзначајнија је у Другом српском устанку. Том приликом, чувајући топове, 6. јуна 1815. године, погинуо је Танаско Рајић, заповедник српске артиљерије. На брду Љубић налазили су се утврђени српски шанчеви. Турци су опколили Рајићев положај, и успели да га савладају. У бици је погинуо и турски заповедник Имшир Ћаја паша, после чега су Срби извојевали победу на Љубићу.
Претходна страна