Календар догађаја

Јул, 2020
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код

Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОБЕЛЕЖЕНА 203. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЉУБИЋУ И ГОДИШЊИЦА СМРТИ ТАНАСКА РАЈИЋА
 


Данас, 6. јуна 2018. године, код споменика Танаску Рајућу на брду Љубић, државном церемонијом, обележена је 203. годишњица Боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића. Државну церемонију одавања почасти и полагања венаца, у име Владе Републике Србије, предводио је државни секретар у Министарсту за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Негован Станковић.Церемонији полагања венаца и одавања почасти је претходио парастос који је држао протојереј Владе Милосављевић.

Поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце су положили и одали почаст Танаску Рајићу и устаницима палим на Љубићу и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, представници Месне заједнице Љубић, Танаско Рајић, Страгари као и представници удружења грађана.Организатор данашње државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Министарством одбране и Градом Чачком.Бој на Љубићу је представљао једну од највећих и најважнијих битака у Другом српском устанку после кога је Србија стекла своју слободу и независност и кренула у стварање модерне, демократске државе.

Борбе за ослобођење Чачанске нахије су дуго трајале, а до пресудног боја је дошло 6. јуна 1815. на брду Љубић, где је батеријом топова командовао Танаско Рајић који је бранећи своје топове изгубио живот.Претходна страна