Календар догађаја

Јун, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОБЕЛЕЖЕНА 205. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЉУБИЋУ И ГОДИШЊИЦА СМРТИ ТАНАСКА РАЈИЋА
 

 
У суботу, 6. јуна 2020. године, код споменика Танаску Рајућу на брду Љубић, државном церемонијом, обележена је 205. годишњица Боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића. Државну церемонију одавања почасти и полагања венаца, у име Владе Републике Србије, предводио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Зоран Антић.
 
 
Церемонији полагања венаца и одавања почасти је претходио парастос који је служио протојереј хаџи Владан Милосављевић.
Поред представника Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања венце су положили и одали почаст Танаску Рајићу и устаницима палим на Љубићу и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког управног округа, градоначелник Чачка, представници Месне заједнице Љубић, као и представници удружења грађана.
Државну церемонију је организовао Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Министарством одбране и Градом Чачком.
 
 
Бој на Љубићу је представљао једну од највећих и најважнијих битака у Другом српском устанку после кога је Србија стекла своју слободу и независност и кренула у стварање модерне, демократске државе. 
 
Борбе за ослобођење Чачанске нахије су дуго трајале, а до пресудног боја је дошло 6. јуна 1815. на брду Љубић, где је батеријом топова командовао Танаско Рајић који је бранећи своје топове изгубио живот.
 

 

 

Претходна страна