Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОБЕЛЕЖЕНА 208. ГОДИШЊИЦА БОЈА НА ЉУБИЋУ И ГОДИШЊИЦА СМРТИ ТАНАСКА РАЈИЋА
 

Boj na Ljubiću
 
Данас, 6. јуна 2023. године, код споменика Танаску Рајићу на брду Љубић, државном церемонијом, обележена је 208. годишњица Боја на Љубићу и годишњица смрти Танаска Рајића. Државну церемонију одавања почасти и полагања венаца, у име Владе Републике Србије, предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Никола Селаковић.
 
Церемонији полагања венаца и одавања почасти је претходио је парастос који су служили свештеници Цркве Светог Лазара.
 
На почетку, церемоније директорка Међуопштинског историјског архива Лела Павловић подсетила је на значај Боја на Љубићу за ослобођење Србије у Другом српском устанку.
 
Поред министара за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића и државног секретара Зорана Антића, венце су положили и одали почаст Танаску Рајићу и устаницима палим на Љубићу и представници Министарства одбране и Војске Србије, начелник Моравичког округа Марко Парезановић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, представници Месне заједнице Љубић, Полицијске управе Чачак, као и представници удружења грађана.
 
Организатор данашње државне церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Министарством одбране и Градом Чачком.
 
Бој на Љубићу је представљао једну од највећих и најважнијих битака у Другом српском устанку, после кога је Србија стекла своју слободу и независност и кренула у стварање модерне, демократске државе.
 
Борбе за ослобођење Чачанске нахије су дуго трајале, а до пресудног боја је дошло 6. јуна 1815. на брду Љубићу, где је батеријом топова командовао Танаско Рајић који је бранећи своје топове изгубио живот.
 
Boj na Ljubiću
Boj na Ljubiću
Boj na Ljubiću
Boj na Ljubiću
Boj na Ljubiću
Претходна страна