Календар догађаја

Мај, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ
 

Dan primirja
 
У Чачку је данас обележен 11. новембар, Дан примирја, када су 1918. године у железничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.
Овај празник обележен је церемонијом одавања почасти жртвама Првог светског рата и полагањем венаца на Споменик четири вере, изнад заједничке гробнице у којој су сахрањени посмртни остаци 920 војника обеју зараћених страна, различитих националних припадности и вероисповести, који су од 1912. до 1918. године изгубили живот у Чачку и околини. На четири стране споменика стоје обележја православља, католичанства, ислама и јудаизма, по чему је јединствен у свету.
Венце су, у име Града Чачка, положили градоначелник Милун Тодоровић и заменик Владан Милић. Венце је положио и Марко Парезановић, начелник Моравичког управног округа, као и представници Војске и Полиције, и организација цивилног друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије - Удружење резервних војних старешина, Удружење за неговање ослободилачких ратова Србије до 1918, Удружење потомака ратника, као и Завичајно удружење „Чачани“.
-Овај споменик изграђен је 1934. године, на иницијатву жена из овог краја. То говори о величини српских мајки и ћерки, али и о космополитизму Чачана између два светска рата. Овај споменик опомиње у данашњим тешким ратним временима од Украјине до Израела и Палестине, да сви људи, а нарочито они који воде државу морају да буду мудри, рационални и разумни. Са поносом долазимо овде да се поклонимо јунацима и жртвама са обе стране, јер војници који су учествовали у Првом светском рату, извршавали су наређења својих вођа. Зато би на овај дан требало  опомињати нове генерације да до таквих сукоба никада више не сме доћи - рекао је градоначелник Тодоровић. 
 
Dan primirja
Dan primirja
Dan primirja
Dan primirja
Претходна страна