Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА „ОДВАЈАМО“ НА ГРАДСКОМ ТРГУ У ЧАЧКУ
 

 

Slekcija otpada
 
На Градском тргу у Чачаку данас, 28, априла 2023. године, одржана је презентација пројекта „ОДВАЈАМО“, којој су присуствовали представници амбасаде Шведске, делегације ЕУ у Србији и Министарства за заштиту животне средине. У оквиру пројекта „Одвајамо“, од новембра 2022. године, 17 општина и градова, међу којима је и Чачак, почело је спровођење сакупљања рециклабилног отпада одвојеног у домаћинствима, са циљем да што мање овог отпада заврши на депонијама. 
 
Отварајући данашњу манифестацију, градоначелник Чачка Милун Тодоровић истакао је важност овог пројекта за Град Чачак и све наше суграђане, захваливши представницима шведске амбасаде, ресорног министарства и делегацији ЕУ у Србији на изузетној помоћи приликом реализације пројекта.
-Заједно уз наше партнере препознали смо од какве је важности  да  грађани правилно  одвајају отпад на месту настанка, како би створили  нову вредност. „Одвајамо“ је са 950.000 евра подржала ЕУ, односно шведска Амбасада, 840.000 евра је донација, а нешто мање од 110.000 учешће Града Чачка. Пре свега, треба напоменути да нам је у оквиру овога веома важна едукација деце, која су и данас овде са нама, а која ће у будућности кроз своје активности, едуковати нове генерације да на месту настанка селектују отпад. Резултати овог пројекта су више него евидентни. Од 33.000 тона отпада, колико град Чачак годишње упути ка депонији „Дубоко“, у јануару ове године је селектовано око 27 тона, у фебруару око 114 тона, а у марту већ око 176 тона - нагласио је Тодоровић.
Ида Ројтерсвер, први секретар амбасаде Шведске нагласила је да њена амбасада у области заштите животне средине подржава многе ствари које су важне за добар квалитет живота у Србији, као што је управљање отпадом, прерада вода, управљање квалитетом ваздуха, регулисање индустријског загађења... Она је, као и градоначелник Тодоровић, нагласила да ће ускоро почети и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, што је од велике важности за Чачак.
 
Помоћник министра заштите животне средине Душан Чаркић је захвалио Граду Чачку, али превасходно грађанима, истичући да без њихове подршке и учествовања, реализација пројекта не би била могућа. 
-Идеја нам је да кроз пилот пројекат вршимо примарну сепарацију отпада на месту његовог настанка. У том циљу за Чачак је обезбеђено три модерна камиона за одношење смећа, више од 15.000 канти и око 600 контејнера. Реализоваћемо још пројеката који ће се тицати заштите животне средине, пре свега, то је постројење за пречишћавање отпадних вода, радимо на санацији постојеће депоније, али у плану су и многи други пројекти - истакао је Чаркић.
Антоан Авињон, програмски менаџер за животну средину и борбу против климатских промена при Делегацији ЕУ у Србији нагласио је да Европска унија помаже 17 општина у Србији при реализацији веома амбициозног пројекта одвајања отпада. 
 
-Почели смо 2017. године, а сада имамо сву опрему и можемо да почнемо са одвајањем отпада.  Моја поруака за Чачане је да наставе са сепарацијом отпада, да одвајамо отпад максимално како би што мање завршило на депонијама. То помаже да смањимо трошкове које имамо због загађења и трошкове самих депонија. То ствара и нова радна места, а та ствар је веома важна - рекао је Авињон.
Након обраћања званичника, сви присутни су церемонијалним убацивањем пластичних боца и лименки у плаве канте симболично указали на значај одвајања отпада у Чачку, а ученици ОШ „Милица Павловић“ приредили су свим присутнима игроказ на тему заштите животне средине.
 
Slekcija otpada
Slekcija otpada
Slekcija otpada
Slekcija otpada

 

Претходна страна