Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 













Javna svojina grada Čačka










Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X




ОДРЖАНА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
 

 

Vanredne situacije
 
Данас 8. јуна 2023. године одржана је редовна седница градског Штаба за ванредне ситуације, на којој је, између осталог, разматрана ситуација на територији града Чачка услед елементарних непогода и обилних падавина. 
Након јучерашњих падавина оштећена су два моста, један у Горњој Горевници, а други у Милићевцима, где је једно домаћинство одсечено од пута. Како је истакао начелник градског Штаба за ванредне ситуације Братислав Зечевић, због најава да се и у наредних петнаестак дана очекују обилне падавине, са олујним ветром и градом, док временски услови не дозволе, радиће се само на проходности путева.
- За сада је само један непроходни путни правац у Јездини, такозвани Пут за Марковиће, у дужини од око 200 метара, и то је једини асфалтни пут који је оштећен. Више од 30, 40 километара макадамских путева је оштећено, али заиста молимо све становнике сеоских месних заједница, у којима се ови путеви налазе, да имају стрпљења, јер при оваквим временским условима не можемо радити на санацији путева, већ само на њиховој проходности, а када временски услови дозволе ти путеви ће бити санирани - истакао је Зечевић. Он је такође напоменуо да има оштећених пољопривредних усева, али да се то десило углавном због запушених канала, а не због изливања река првог и другог реда, сем у Ракови, где се излила Чемерница. Зечевић је такође истакао да се поступа по приритетима, а у оваквим ситуацијама приоритети су људски животи и здравље, затим стамбени објекти, путна инфраструктура, а након тога пољопривредне површине.
-У велики број подрумских просторија је продрла вода, што је очекивано при оваквим количинама падавимна, али угрожени су и поједини стамбени објекти. Свакако, помоћи ћемо све што је  у нашој могућности - рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације. Он је, такође, захвалио свим становницима који се налазе на територијама које су задесиле обилне падавине, на изузетној помоћи и сарадњи, посебно мештанима Катрге и Лознице, где је, како је рекао, и причињена највећа штета.
Зечевић је истакао да је штета која је причињена, ипак мала у односу на количину падавина, захваљујући и томе што је локална самоуправа већ уложила доста новца и рада на превентивним мерама.
-Према неким незваничним информациајам количина падавина је била од 80 до 120 милиметара по метру квадратном, најаве РХМЗ-а биле су од 20 до 50 милиметра, али то се  односило на цео Моравички округ. А како најављује РХМЗ наставља се период нестабилног времена са честом кишом, пљусковима и грмљавином. Падавине на појединим локалитетима краткотрајно могу бити веома интензивне уз град, где је процењена укупна количина падавина до половине јуна, од 40 до 70 милиметара, у брдско-планинским пределима и до 100 милиметара. Даноноћно су све екипе на терену, највећи радови се тренутно обављају у месним заједницама Катрга, Видова, Трбушани... Свуда су упућени радници и машшине одређених јавно комуналних предузећа и функционишемо како би и требало у овој ситуацији, па из тог разлога нема потребе за увођењем ванредне ситуације, која се проглашава када локална самоуправа не може самостално да реагује, што значи да Град Чачак има савим довољно и људских и материјалних ресурса - истакао је Зечевић.
Начелник Штаба за ванредне ситуације је захвалио Црвеном крсту, који је пружио велику помоћ и подршку, достављајући храну, воду и средстава за дезинфекцију у поплављеним подручјима, а обезбедио је и сушаче за извлачење влаге.
Завод за јавно здравље Чачак дезинфикује све просторије и објекте у које је продрла вода, као и бунаре, из којих се одређена домаћинства снабдевају водом за пиће.
 
Štab za vanredne situacije
Štab za vanredne situacije

 

Претходна страна