Календар догађаја

Мај, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
Обавештење за привредне субјекте са територије града Чачка
 

 

 
 ГРАД ЧАЧАК

 

Регионална привредна комора Моравичког и Рашког управног округа и Град Чачак захваљују се свим привредним субјектима са територије града Чачка који од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије због епидемије COVID 19 нису отпуштали своје раднике. Имајући у виду економске последице на привредне субјекте настале услед епидемије COVID 19, Република Србија је правовремено донела свеобухватан Програм економских мера који треба да помогне свим привредним субјектима да лакше превазиђу настале околности и успешно наставе своје пословање користећи олакшице из наведеног Програма економских мера.

 
Посебно истичемо мере које се тичу фискалних погодности и директних давања привредним субјектима у приватном сектору за које привредни субјекти могу одмах да се пријављују, а најкасније до 30. априла 2020. године.
 
Фискалне погодности односе се на одлагање доспелости за плаћање пореза и доприноса на зараде и накнаде зарада за месеце март, април и мај 2020. године до 04.01.2021. године, као и на аконтације пореза на добит правних лица за март, април и мај 2020. године до предаје коначне пореске пријаве за порез на добит правних лица за 2020. годину. 
 
Директна давања односе се на давања бесповратних новчаних средстава из буџета Републике Србије привредним субјектима у приватном сектору у висини минималне нето зараде за запослене у периоду од три месеца и ова средства могу користити у пуним износима предузетници, предузетници паушалци, предузетници пољопривредници и сва микро, мала и средња предузећа. Велика предузећа ову помоћ могу користити у висини од 50% минималне нето зараде, али за запослене за које је донето решење о прекиду рада почев од 15. марта 2020. године у складу са одредбама чланова 116. и 117. Закона о раду, а све у складу са одредбама донете Уредбе о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести COVID 19.
 
Нарочито је важно истаћи да се за наведене мере може кумулативно пријављивати и да се веома лако могу испунити услови из поменуте уредбе који се тичу подношења пореске пријаве и отварања наменских рачуна за уплату од стране привредних субјеката, јер ће остале процедуралне кораке за привредне субјекте обављати Пореска управа и Министарство финансија користећи успостављене електронске сервисе Пореске управе.
 
Овом приликом обавештавамо све предузетнике, задруге, микро, мала и средња предузећа у приватном сектору да се већ данас очекује објављивање јавног позива Фонда за развој за одобравање кредита за одржавање текуће ликвидности и набавку обртних средстава.
 
Имајући у виду да су економске мере привременог карактера позивамо све горе наведене привредне субјекте да се пријаве за коришћење мера за које испуњавају услове и на тај начин искористе олакшице за привреду које су утврђене Програмом економских мера.
 

 

Претходна страна