Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ПОЧЕЛА ГРАДЊА МИКРОБИОЛОШКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ
 

 
 
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је са сарадницима посетио градилиште где је у току изградња микробилошке лабораторије, која ће превасходно служити за дијагностику помоћу ПЦР апарата, а која припада Заводу за јавно здравље Чачак. 
 
Нова лабораторија ће имати приземље и спрат, који заузимају 201 метар квадратни, чија је изградња финансирана из буџета Града Чачка са 23 милиона динара, док је најсавременију опрему донирао Ротари клуб, у вредности од око 130.000 долара. Очекује се да лабораторија буде завршена за нешто мање од три месеца.
 
- Током ове две године, када се боримо са вирусом корона, схватамо да све изазове можемо победити само ако непрекидно улажемо у осавремењавање опреме, нарочито у области медицине. Иако нису имали савремене апарате, наши радници ЗЗЈЗ Чачак су током пандемије радили изузетно свој посао, а са новим просторијама, и новим апаратом, биће им знатно лакше, а оно што је најбитније јесте да ће наши суграђани, али и становници читавог Моравичког округа, имати прилику да у Чачку одраде анализе због којих су морали одлазити у Београд - рекао је градоначелник Тодоровић, наглашавајући да је веома битна и чињеница да ће ЗЗЈЗ Чачак на овај начин моћи да зарађује додатна средства, с обзиром на то да ова здравствена установа две трећине прихода зарађује сопственим радом, док једну трећину добија из буџета РС.
 
Нова опрема, поред дијагностиковање вируса корона, од великог је значаја јер пружа могућност откривања бактерија које су један од узрочника стерилитета и код жена и код мушкараца, као и оних које узрокују лајмску болест, али и многих других.
 
 
 

 

Претходна страна