Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ЦРПНЕ СТАНИЦЕ НА ЉУБИЋ КЕЈУ
 

Crpna stanica na Ljubić keju
 
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, данас је са сарадницима, посетио Месну заједницу „Љубић кеј“, где је почела изградња црпне станице, са комплетним машинско и електро постројењем, као и нове уставе, чиме ће вишедеценијски проблем плављења овог подручја коначно бити решен. Представници локалне самоуправе су на решавању овог проблема радили неколико година уназад, како би се створили услови до коначне реализације изградње црпне станице. Извођач радова је водопривредно предзеће  „Морава“ Чачак, а вредност целе ове инвестиције је 88,5 милиона динара са ПДВ-ом.
 
-Још 2017. године почела је измена планског акта Центар, који је 2018. године усвојен, а 2019. је уговорена израда Идејног решења за црпну станицу, за шта је, из буџета града издвојено 600.000 динара. Након израде Идејног решења, у децембру 2021. године Град Чачак је, након спроведеног поступка јавне набавке, уговорио израду Пројекта за грађевинску дозволу, што је коштало 2,6 милиона динара. Како би се све наведено спровело у дело, скоро две године смо решавали имовинско-правне односе са „Србијаводама“. То смо урадили на најбољи могући начин и ове године у мају смо добили дозволу за изградњу. Одмах након издавања грађевинске дозволе расписана је јавна набавка за извођење радова, након које је закључен и уговор са извођачем радова - објаснио је градоначелник Тодоровић. Он је подсетио и на реконструкцију канала за наводњавање Парменац - Љубић кеј, за кој су, уз помоћ Владе РС, преко Абу Даби фонда, обезбеђена средства од шест милиона евра.
-Пре око месец и по дана радови су завршени и очекујемо да већ на пролеће тај систем почне да функционише, када буде потребан нашим пољопривредним произвођачима.  Нешто више од 400 хектара земље ће се наводњавати из овог канала, који је у целој својој у дужини од шест километара, потпуно аутоматизоован, а тако ће бити и са новом уставом - рекао је Тодоровић.
Како је истакао градоначелник, након поступка јавних набавки, решавања имовинско- правних односа, парцелације и регулисања међусобног односа Града Чачка и „Србијавода“, што је трајало од 2017. године, Град Чачак ове године почиње са реализацијом изградње црпне станице и решавањем деценијског проблема.
 
-Немерљив је значај ове инвестиције, јер ће црпна станница, заправо, спречити све оно што се дешавало претходних деценија, од 1965. године па до сада. Плављења од дела „Суве Мораве“ па до десне обале канала за наводњавање, Љубић кеја, Сувог брега ће бити прошлост. Моћи ће да се контролише канал Моравац, што до сада није могло, а који је заправо и правио највеће проблеме током бујичних вода, јер вишак воде није могао адекватно да „оде“ у Западну Мораву. Грађанима овог дела Чачка ће ова инвеститиција свакако олакшати живот, јер више неће морати да се прибојавају плављења, након обилних падавина - рекао је Тодоровић.
 
Crpna stanica na Ljubić keju
Crpna stanica na Ljubić keju
Crpna stanica na Ljubić keju
Crpna stanica na Ljubić keju
Претходна страна