Календар догађаја

Јул, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ СПОМЕНИКА КНЕЗУ СТРАЦИМИРУ
 

 

Župan Stracimir
 
У сали Скупштине града данас је презентовано идејно решење споменика кнезу Страцимиру, који ће се налазити на Градском тргу у Чачку. Споменик је дизајнирао Зоран Ивановић, један од најпознатијих српских вајара, редовни професор Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду.
 
Божидар Плазинић, ликовни уметник, био је председник жирија за одабир уметника који ће реализовати споменик, који су чинили проф. др Радош Антонијевић, академски вајар, Драгомир Ацовић, архитекта, проф. др Дејан Јечменица, историчар и Милица Петронијевић, историчар уметности.
-У образложењу жирија, наводи се да је рад Зорана Ивановића одговорио на захтеве конкурса, квалитетно је урађена скица са добро нађеним решењем представљања непостојећег портрета кнеза Страцимира, а пресудило је и велико искуство уметника у реализацији споменичког наслеђа. Он је можда један од највећих познаваоца фигуре коња, на којој је и магистрирао - рекао је Плазинић, додајући да ће бити понос свих нас Чачана, када овако динамична и велика скулптура буде на нашем тргу.
 
Импозантан споменик, висине од девет до десет метара, ће се налазити на Градском тргу и биће видљив са све четири стране, а према речима уметника, биће потребно од шест месеци до годину дана да уради скулптуру.
 
-Радећи коњаничку скулптуру урадио сам потпуно статичну композицију. Сугестија представника стручног жирија била је Градски трг статичан и да би добро било да се идејно решење разради и уради динамичнија варијанта. Тако смо дошли смо до бољег решења. О кнезу Страцимиру нисмо знали ништа, што је на неки начин за аутора и добар моменат, јер му оставља простор за ауторски печат. С обзиром да подаци о кнезу Страцимиру не постоје, како га представити, ако не знамо како је изгледао? То ми је дало идеју да га представим у форми ратника и владара, са кацигом и мачем. Од самог старта нужно је било да почнем са идејом ратника и владара, а све остало се надовезивало. Мач представља главно оружје из тог периода, које афирмише борбу која је довела и до проширења тадашње Србије. Друго значење, које потенцијално има мач, јесте симбол хришћанства - рекао је вајар Ивановић, истичући да може доћи до још неких модификација, али да ће споменик бити направљен од бронзе.
 
Župan Stracimir
Župan Stracimir
Župan Stracimir
Župan Stracimir
Župan Stracimir

 

Претходна страна