Календар догађаја

Јун, 2019
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код

Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
Представљен Нацрт протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве
   


У организацији града Новог Пазара, а уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима, СКГО и УНДП, 8. новембра 2016. године, одржан је трећи састанак градова и општина слива Западне Мораве.

Главна тема скупа је била представљање Нацрта протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и потписивање Иницијативе о удруживању у мерама превенције и управљању ризицима и брзог опоравка од елементраних непогода и других несрећа.

Учешће на скупу су узели представници градова и општина слива Западне Мораве: Нови Пазар, Крушевац, Чачак, Краљево, Трстеник, Рашка, Кнић, Косјерић и Врњачка Бања, као и представници републичких институција: Канцеларије за управљање јавним улагањима, Сектора за ванредне ситуације, РХМЗ и РСЗ, представници СКГО, УНДП, ФАО, Светске Банке и РЕК, представници градова Ваљево и Зрењанин, представник Електросрбије Краљево и представници стручних служби Градске управе Новог Пазара.

Скуп су отворили градоначелник града Новог Пазара, г. Нихат Бишевац и заменица в.д. директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, гђа Сандра Недељковић.

Након презентације Нацрта Протокола о сарадњи и Иницјативе за заједничко учешће градова и општина о изради Протокола, представници градова и општина слива Западне Мораве су потписали Иницијативу.

Општи циљ Протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве је заједнички рад на стварању отпорније заједнице и заједничко деловање у циљу смањења ризика, као и одговора и брзог опоравка после елементарних непогода и других несрећа. Реализација општег циља Протокола за претпоставку има и реализацију специфичних циљева као што су: развој јединица цивилне заштите опште намене; прикупљање, обрада и размена података између градова и општина и републичких установа (хоризонтално и вертикално); заједничко планирање и спровођење инфраструктурних мера у складу са препорукама, студијама и анализама за проблем поплава у сливу Западне Мораве; оцењивање сеизмичког хазарда, односно изложености и рањивости објеката за становање и инфраструктуре; Јачање хоризонталне и вертикалне комуникације ради унапређења система ране најаве; Формирање мреже координатора градова и општина слива; Стратегија планирања финансијских средства ради смањења и трансфера ризика и ефикасне обнове и унапређење процеса процене штете и обнове после елементарне непогоде на основу модела ПДНА методологије (ПДНА – међународна методологија за процену штете и потреба након природних катастрофа, установљена од стране УНДП-а).

У наредној години је планирано да се уз подршку СКГО приступи изради Нацрта споразума о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве, који ће бити усклађен са предстојећим изменама и допунама Закона о локалној самоуправи чије би одредбе, између осталог, требало ближе да пропишу услове међуопштинске сарадње као и евентуално заједничко финансирање активности у оквирима сарадње. Нацрт би требало између осталог да прецизира и питања везана за пројектно буџетирање, формирање Регионалног центра за смањење и управљање ризицима, као и организациону структуру тела која ће бити формирана од стране градова и општина потписника Споразума, а послужиће као модел за сва будућа удруживања градова и општина сливова у Републици Србији.
Претходна страна