Налазите се: Почетна - Е-Управа - Географски информациони систем - ГИС - Прича о ТИС-у

ТИС пилот пројекат за подршку развоју туризма

НАЈЛЕПШЕ ИЗ ЧАЧКА

Medija


Наш ТИС тим је 1. јуна 2007, на радионици у Београду представио резултате прве фазе рада на ТИС Пилот пројекту "ТИС за подршку развоју туризма општине Чачак" намењеном за планирање и креирање интегралне базе података о општинским природним и културним ресурсима и туристичким потенцијалима као подршка планирању развоја и управљању ресурсима као и промовисању туризма у општини, и започињање и унапређење општинског интегралног територијалног информационог система као алата за управљање и планирање територије на основу ГИС (географски информациони систем) технологија.

На овој радионици разменили смо искуства са општинским ТИС тимовима из Краљева, Крагујевца, Ваљева, Ниша и Панчева, као и са колегама из Прата. То је усмерило наш даљи рад и определило почетак медјуопштинске сарадње.

На 31.седници СО Чачак одржаној 26.јуна 2007.год. у оквиру тачке 7 ''Извештај о раду Општинског већа'' члан Општинског већа Владан Савићевић и ТИС координационог тела детаљно је описао сврху и ток реализације наведеног пројекта. Потписан је и Оквир сарадње између Програма Уједињених Нација за људска насеља (УН-ХАБИТАТ) и Општине Чачак за имплементацију Пилот пројекта за развој и унапређење општинског територијалног информационог система.

У другој фази имплементације пројекта посветили смо велику пажњу прикупљању веома различитих података за интеграцију у систем. Коришћени су подаци који већ постоје у општинским службама, ЈП Градац и ТО Чачак, али су за потребе овог пројекта подаци прикупљани и на терену.

Наш пројекат одсликава туристички потенцијал општине Чачак кроз приказивање манастира у Овчарско Кабларској клисури, кроз приказ бањског и могућностима рекреативног туризма као и низа веома значајних културних и историјских објеката који указују на значај који је Чачак у својој историји имао. У ТИС су интегрисане не само позиције ових објеката већ и добар део писане грађе о њима као и фотографије локалитета.

Осим података о културно-историјским вредностима на територији општине Чачак, у ТИС су интегрисани и подаци о природним лепотама, видиковцима, традиционалним српским кућама, смештајним капацитетима и свим пратећим услугама од пошта, здравствених станица, преко угоститељских објеката до бензинских пумпи. Богатство нашег ТИС-а је што се осим локација ових садржаја могу пронаћи и многи други подаци о овим објектима као што су број лежаја, категорија смештаја, све до контакт телефона. Посебна пажња је посвећена доступности туристичкој понуди тако да је са великом детаљности обрађена путна мрежа и различити видови транспорта.

Резултати друге фазе имплементације нашег ТИС пилот пројекта јавно представљени су на радионици у Београду одржаној 5. октобра 2007. Резултати које смо постигли за само неколико месеци импресионирали су наше колеге из Прата, других општина и представнике ресорних министарстава. Колеге из Прата пренели су нам још њихових веома корисних искустава и дали мноштво идеја како да наставимо са даљим развојем нашег ТИС-а.ТИС пројекат је добио ПРВУ НАГРАДУ НА 16. Салону урбанизма у Нишу у категорији Примене информатичке технологије.


У овом тренутку ми смо у трећој фази имплементације пројекта. Овај ЦД преставља приказ нашег рада који још није окончан. Ипак жеља нам је да покажемо резултате прве две фазе развоја нашег ТИС-а за развој туризма и на тај начин пренесемо наша искуства и осталим институцијама у Чачку.
Искрено се надамо да ће овај пројекат допринети да се туризам у нашој општини још више развије, да ће допринети значајном повећању броја туриста који ће у њему и његовој околини проналазити своје оазе задовољства и одмора и да ће прегледност туристичких потенцијала кроз мапе овог пројекта, допринети подизању свести о значају улагања у туризам.