Налазите се: Почетна - Заштита природе - Ваздух - Пројекат СитиЗЕН

Финални документ Пројекта CitiZEN


Преузмите документ.

CitiZEN пројекат је финансијски подржан од стране Европске Уније у оквиру Europe for Citizens (Европа за грађане) Програма
4 Европске радионице и посете местима и 6 јавних сајмова су организовани у оквиру овог пројекта.

Радионице и посете местима:

Догађаји укључују 20 представника градова из општина Бистрица (Румунија), Чачак (Србија), Милтон Кинс (Уједињено Краљевство), Модена (Италија), Векшо (Шведска), Задар (Хрватска) и из Енергетских градова, Европске асоцијације локалних власти у енергетској транзицији. Они су организовани у Векшу 17-18.09.2015., у Милтон Кинсу 19-20.05.2016., у Модени 26-27.09.2016. и у Задру 4-5.04.2017. Ови догађаји су омогућили градовима да поделе искуства развоја и да освеже локалне планове одрживости мобилности- Sustainable Urban Mobility Plans - као и имплентацију специфичних акција, као што су: укључивање грађана у изазове одрживе урбане мобилности, промоцију бициклизма, размене кола, одрживе мобилности у школама (шетајући аутобуси, кампање за подизање свести), такмичења породица, јавни догађаји (нпр. Енергетски дани/сајмови, недеља Европске мобилности) омогућавајући грађанима да сазнају о локалним, националним и европским искуствима у смислу производа и услуга који су повезани са одрживом мобилношћу.

Јавни сајмови:

1. У Векшу (Шведска) 19. Септембар 2015.
Организован у току Европске недеље мобилности, догађај назван "Дан саобраћаја и климе" је окупио 2500 учесника. Главни фокус је био више наменски модалитет, са циљем да се укључе грађани и да се понуде прилике да се разговара о тренутној ситуацији у саобраћају, бициклистичким стазама, инфраструктрури, загађењу, саобраћајној буци итд. са водећим политичарима и званичницима. Учесници су могли да пробају различите бицикле и специјалне школе за учење вожње бициклом су организоване за децу.

2. У Милтон Кинсу (Уједињено Краљевство) 21. Маја 2016.
Милтон Кеснес Савет са локалним независним биоскопом (ИЦМК), Галеријом " Central Milton Keynes " и компанија која је обезбедила бицикле који напајају биоскоп организовали су " Cycle Cinema Fun Day ". Овај догађај је окупио 350 учесника који су подстакнути да возе бицикл и да гледају неколико филмова промовишући одрживост транспорта за целу породицу и да уживају.

3. У Бистрици (Румунија) од 16 до 22. Септембра 2016
За време догађаја који је окупио више од 400 учесника, саобраћај је потпуно био заустављен у центру Бистрица. Грађани су искусили напор да произведу неопходну енергију да напуне своје телефоне користећи два бицикла који генеришу електрицитет. Још неколико активности је било понуђено: подизање свсти о безбедности у саобраћају и важност вожње бициклом у зеленој школи, CitiZEN тура бициклом.

4. У Чачку (Србија) од 20. до 24. Септембра 2016.
Неколико догађаја да се стимулише бицикл као превозно средство је организовано, окупљајући 320 учесника: дискусија за округлим столом и размена о најбољим праксама и искуствима у вези одрживе мобилности у Србији, расподела светала за бицикле као уобичајена акција коју је организовала општина и локално одељење полиције као и две бициклистичке вожње.

5. У Модени (Италија) 25. Септембар 2016.
2,000 људи је учествовало у "Недеља без кола" у Модени. У току дана саобраћај је био смањен у читавом граду, а био је потпуно зуаустављен у ширем центру града. Неколико активности је понуђено грађанима да би се подигла свест о одрживој мобилности: тржнице, посете граду, образовне лабораторије за децу, радионице у сарадњи са урбаним мулти-центром за здравље и околину, излети бициклима са различитим групама из различитих области града, и јавна аукција бицикала.

6. У Задру (Хрватска) 8. Априла 2017.
Догађај није само промовисао здрав начин живота и коришћење бицикала и електричних возила, већ је и подизао свест о важности коришћења алтернативних начина превоза у граду. 300 грађана је учествовало у активностима: информације за децу о безбедности на путу и коришћењу бицикала, презентација соларних и електричних возила од стране студената, радионице за децу и одрасле, од којих је једна од њих била " Pimp my bike ".

Одржан 2. координациони састанак у оквиру пројекта " CitiZen – Одржива покретљивост за грађане Европе"

 

Од 19. - до 21. маја 2016. у граду Milton Keynes у Великој Британији одржан је други координациони састанак партнера пројекта "ЦитиЗен - Одржива покретљивост за грађане Европе".
На састанку су осим представника града Чачка присуствовали остали партнери на пројекту: Energy cities (Француска), Modena (Италија), Milton Keynes (Велика Британија), Bistrita (Румунија), Växjö (Шведска) и Zadar (Хрватска).
Представници града Чачка имали су прилику да размене искуства са осталим градовима партнерима на пројекту у области урбане мобилности. На радионицама се дискутовало о проблемима градова партнера у области урбане мобилности након чега су предложена решења како би се постојећи проблеми решили.
Град Milton Keynes као домаћин скупа представио је примере добре праксе у области урбане мобилности. Представљена је локална стратегија мобилности као главни документ на основу којег се планира и унапређује стање у овој области. Како се ради о граду који је стар тек око 50 година пуно пажње је посвећено планирању саобраћаја. Строго су одвојени моторни од пешачког и бициклистичког саобраћаја што омогућава много већу проточност саобраћаја. У граду постоји 200 км пешачких и бициклистичких стаза.
Учесници скупа су имали прилику да посете и да се упознају са радом " Catapult Transport Systems " - иновативног центра за урбану мобилност. Најзначајнији пројекат овог центра је развој аутоматског аутомобила, возила које самостално управља и превози путнике. Пуна примена ове револуционарне идеје очекује се кроз 5-10 година што ће постепено довести да приватни аутомобили изгубе примат у саобраћају у градовима Европске уније.

 

Представљање пројекта " CitiZen " на 12. Међународном сајму ECOFAIR

 

У оквиру 12. Међународног сајма заштите животне средине и природних ресурса „ ECOFAIR “ на заједничком штанду града Чачка и Технолошко-металуршког факултета представљен је пројекат CitiZen - Одржива покретљивост за грађане Европе.Пројекат је представљен првог сајамског дана 14.10.2015. и то са две презентације. На првој презентацији су приказане опште информације о пројекту. Представљени су носилац и партнери, циљеви, трајање и буџет. У оквиру ове презентације приказани су и примери добре праксе градова партнера на пројекту везани за одрживу покретљивост.
У оквиру друге презентације приказано је тренутно стање и могући правци развоја у области одрживе мобилности. Представљена је пешачка и бициклистичка инфраструктура као и предлози за нове пешачке зоне и бициклистичке стазе.

 

Одржан 1. координациони састанак у оквиру пројекта " CitiZen – Одржива покретљивост за грађане Европе"

 

Од 17. - до 18. септембра у граду Växjö у Шведској одржан је први координациони састанак партнера пројекта " CitiZen - Одржива покретљивост за грађане Европе".
Представници града Чачка су представили стање у области одрживе мобилности у граду Чачку као и пројекте у овој области који се реализују у нашем граду.На састанку су осим представника града Чачка присуствовали остали партнери на пројекту: Energy cities (Француска), Modena (Италија), Milton Keynes (Велика Британија), Bistrita (Румунија), Växjö (Шведска).
Представници нашег града имали су прилику да се упознају са најновијим стандардима и примерима добре праксе у области одрживе мобилности. Партнерима на пројекту презентована је могућност заједничке сарадње на новим програмима Европске уније из наведене области како би градови што више унапредили стање у овој области.
Град Växjö има око 86000 становника и сличне је величине као Чачак. Међутим овај град има велико искуство у области одрживе мобилности и имплементиране многе примере добре праксе који су презентовани учесницима састанка. Представљени су системи за изнајмљивање електричних бицикли, јавна мултифункционална бициклистича гаража, мрежа бициклистичких стаза и предности које се дају бициклистима у саобраћају у односу на моторна возила као и станице за пуњење електричних аутомобила. Последњег дана на скупу у оквиру обележавања Европске недеље мобилности организован је догађај " The Traffic and Climate Day ".

 

Град Чачак реализује пројекат

 У периоду од 01.06.2015. до 31.05.2017. град Чачак релизује пројекат "ЦитиЗен - Одржива покретљивост за грађане Европе". Пројекат се релизује у оквиру програма "Европа за грађане" Европске уније. Чачак као члан мреже енергетских градова добио је могућност за учешће. Носилац пројекта је организација " Energy cities " из Француске а осим Чачка партнери су још следећи градови: Växjö из Шведске, Milton Keynes из Велике Британије, Modena из Италије, Bistrita из Румуније и Задар из Хрватске.
Укупан буџет пројекта је 200.000 € од чега је 150.000 € учешће Европске уније а 50.000 € учешће градова партнера. Буџет града Чачка је 16.334 € од чега су средства Европске уније у износу од 12.251 € а учешће града је 4083 € .
Главни циљ пројекта је унапређење одрживе покретљивости (мобилности) у градовима учесницима пројекта што треба да позитивно утиче на смањење емисије штетних издувних гасова, смањење буке, смањења градских гужви. Сваки од градова партнера има различита искуства у овој области и циљ је да се кроз 4 координациона састанка чланова пројектних тимова та искуства пренесу другим учесницима.
Овим пројектом у граду Чачку планирано је се примене примери добре праске у области одрживе покретљивости градова партнера који имају велико искуство у овој области. Један од циљева пројекта је дефинисање стања у области одрживе покретљивости као и почетак рада на плану одрживе покретљивости како би се дефинисали правци и кораци у унапређењу стања у овој области.
Задаци пројекта су и сагледавање могућности за проширење пешачких површина у граду, проширење мреже бициклистичких стаза и изградњу бициклистичке инфраструктуре (паркинзи, траке, стазе).
Очекује се да ће се након овог пројекта успоставити сарадња са градовима партнерима и да ће се град Чачак укључити у неки већи пројекат у области одрживе покретљивости којим би се решили конкретни проблеми и унапредило стање у овој области.