Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
РАДНА ГРУПА ЗА ИЗМУЉАВАЊЕ ЈЕЗЕРА МЕЂУВРШЈЕ НА САСТАНКУ У ОВЧАР БАЊИ
 

Radna grupa za izmuljivanje jezera Međuvršje
 
Радна група састављена од представника Владе Мађарске и Владе РС задужена за пројекат измуљавања језера Међувршје данас се састала у Природњачком центру у Овчар Бањи, где су презентовани даљи кораци на реализацији овог пројекта.
 
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је као домаћин поздравио представнике Радне групе, рекавши да је измуљавање језера Међувршје један од капиталних пројеката за наш град.
 
- Свакако је реч о изузетно важном подухвату. Акумулационо језеро Међувршје према неким истраживањима од пре неколико година, садржи чак 75 одсто муља. Данас ће чланови Радне групе презентовати докле се стигло са пројектом, а ја се надам да ове године почне његова реализација. Процена је да ће та инвестиција коштати око 40 милиона евра, али сачекаћемо коначне предрачуне. Оно што нам је такође презентовано је да ће то сигурно бити дуг процес, односно измуљавање би требало да траје од две до две и по године - рекао је Тодоровић.
 
Истичући да ће Овчарско-кабларска клисура са измуљавањем Међувршја засијати правим сјајем, први човек Чачка навео је да се ове године наставља ревитализација Овчар Бање, а то подразумева почетак градње видиковца на Каблару, уређење водоводне и канализационе мреже у Овчар Бањи, изградњу саобраћајнице са друге стране канала, као и моста који ће спајати лучанску и чачанску страну Овчар Бање.
 
- Ове године је Град Чачак издвојио 25 милион динара за изградњу обале утврде са обе стране и надамо се да ћемо наредне године завршити тај посао. Планирамо измештање Поште, која ће наставити да ради, као и отварање поликлинике у Овчар Бањи. Са црквом је договорено да део виле „Сиротице" буде претворен у Музеј Овчарско-каблрских манастира, а на јесен се очекује почетак изградње РХ  центра, инвестиција која је вредна око пола милијарде динара - најавио је Тодоровић.
 
Састанку у Овчар Бањи присуствовао је и Иван Дивац, помоћник министра саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре, који је нагласио да се очекује да током августа буде завршено пројектовање, када ће се знати коначна цена будућих радова на измуљавању језера.
 
У Радној групи је и професор др Милан Радуновић, који је један од иницијатора поктретања пројекта измуљавања Међувршја. Он је нагласио да су до сада урађена сва мерења квалитета воде, и проблем јесте огромна количина муља, као и структура језера, због које је тешко наћи локацију за „цеђења муља".
 
-Тренутно смо у  процесу  тражења најбољег техничког и најјефтинијег решења. Муљ ће се вадити такозваним регуларним багерима и муљним пумпама. У језеру се налазе три шкољке аутомобила и једна мина из Другог светског рата, то све предстваља проблем, али решив. Сада је најбитније наћи решење за третман муља који ће бити извађен, а то је огромна количина - рекао је проф,др Радуловић.
 
Radna grupa za izmuljivanje jezera Međuvršje
Radna grupa za izmuljivanje jezera Međuvršje
Radna grupa za izmuljivanje jezera Međuvršje
Претходна страна