Календар догађаја

Јун, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
СВЕЧАНО ОТВОРЕН ХИДРОМЕЛИОРАЦИОНИ СИСТЕМ „ПАРМЕНАЦ“
 

Hidro melioracioni sistem
 
Данас је у Чачку званично отворен хидромелиорациони систем „Парменац“, уз присуство министра пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александра Мартиновића. Пре отварања, корисници овог система су у кабинету градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, уз присуство директора ЈВП „Србијаводе“ Горана Пузовића потписали уговоре о коришћењу. Њима је, пре званичног отварања, министар уручио хидро кључеве за даљинско управљање системом.
Министар Мартиновић захвалио је градоначелнику Чачка Тодоровићу и директору ЈВП „Србијаводе“ Горану Пузовићу што су заједно успели да реализују пројекат од виталног значаја за пољопривреднике овог дела Чачка.
- Ово је још један доказ да сви заједно, и држава и локална самоуправа, морамо да помогнемо нашим пољопривредним произвођачима да се прилагоде новим и нажалост отежаним климатским условима. Овај канал је управо доказ да држава и локална самоуправа заједничким напорима могу да помогну људима који се баве пољопривредом, како би имали квалитетније приносе, а да такође, буду заштићени од елементарних непогода које су из године у годину све чешће - рекао је министар Мартиновић.
Систем за наводњавање „Чачак - Парменац“ користиће најпре пољопривредницима, чија се пољопривредна газдинства налазе између бране „Парменац“ и града Чачка, на површини од око 400 хектара. Овај систем за наводњавање базира се на принципу слободне дистрибуције воде, што подразумева да се она дистрибуира на захтев потрошача. Систем за наводњавање, иначе направљен је 1954. године, а сада је потпуно модернизован.
-Уместо старих, хаварисаних монтиране су нове уставе на главном дистрибутивном каналу. Изграђене су четири нове црпне станице које воду из главног канала пумпају у дистрибутивне цевоводе ка потрошачима и потпуно су аутоматизоване, а наводњаваће се око 400 хектара обрадиве земље.  Град је завршио потребну документацију, грађевинску дозволу и заједно са ЈВП „Србијаводе“ аплицирали смо код Абу Даби фонда за финансирање пројекта. За пет и по километара потпуно уређеног канала за наводњавање, за сада, издвојено је 5.709.000 евра. Тренутно смо обезбедили 172 прикључка и радимо на проширењу мреже. У овом тренутку, 400 хектара најплодније земље у овом делу града, наводњаваће се из овог система, који је потпуно дигитализован. Поред тога што ће имати користи за своја имања, наши мештани из овог дела града, више неће моћи да се боје поплава и бујичних вода - рекао је Тодоровић.
Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић нагласио је да је канал одличан пример сарадње РС и града Чачка, као и доказ да држава Србија брине о својим грађанима.
-„Србијаводе“ ће бринути о брани у Парменцу, потпуно реконструисаном каналу са црпним станицама, а Град Чачак о секундарној мрежи. Ово је један добар пример комуникације свих нивоа власти за добробит наших грађана. Позивамо и остале произвођаче, који имају своју земљу у долини коју покрива систем, да се придруже, како би подигли своју пољопривредну производњу на већи ниво - рекао је Горан Пузовић. 
Корисници хидромелиорационог система канала који су данас потписали уговоре истакли су да је завршетак овог пројекта од великог значаја за њихов даљи рад и егзистенцију, напомињући да ће сада моћи на квалитетан и модеран начин да наводњавају своју земљу. 
Министар Мартиновић, директор ЈВП „Србијаводе“ Пузовић и градоначелник Тодоровић су овом приликом посетили и газдинство Исидора Богдановића, који је корисник канала, а коме је данас градоначелник Тодоровић уручио захвалницу од Града Чачка поводом 10 година од поплава 2014. године, за изузетан допринос у отклањању њених последица. 
Министар Мартиновић и директор „Србијавода“ Пузовић, заједно са представницима градског руководства су посетили и црпну станицу на Љубић кеју, чија изградња је у току.
 
Hidro melioracioni sistem
Hidro melioracioni sistem
Hidro melioracioni sistem
Hidro melioracioni sistem
Hidro melioracioni sistem
Претходна страна