Календар догађаја

Јун, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Birački spisak oglasna tabla
Lokalni izbori 2024
Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
СВЕЧАНО ОТВОРЕН МУЗЕЈ ХРАМА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЧАЧКУ
 

Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
 
Данас је у Чачку свечано отворен Музеј храма Вазнесења Господњег, као пријемно - изложбени салон у коме се налази стална ризничка поставка храма. Овој свечаности присуствовао је министар културе Никола Селаковић.
-Чачак је добио место сусретања под благословом цркве, са изложбеним предметима, каква постоје свуда у свету и представљају одличан простор сусрета и дипломатије -  рекао је др Вук Даутовић, један од аутора сталне поставке, под називом „Ризница саборне цркве Вазнесења Господњег у Чачку&рдqуо;, представљајући овај јединствени простор министру Селаковићу, свештенству, представницима градског руководства и институција културе.
Музеј је урађен са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког господина Јустина, где  се налазе највредније драгоцености храма Вазнесења Господњег , које сведоче о дуговековној и богатој историји једне од најстаријих парохијских цркава у Србији. Овај својеврсни изложбени простор служиће и као пријемни салон за госте и делегације који посећују Чачак.
Градоначелник Чачка Милун Тодоровић нагласио је да је ово још један доказ да Влада РС, Министарство културе и  Град Чачак, заједно са свештенством, одличном синергијом обогаћују и стварају духовне вредности за будућност.
-Сада, на неки начин, крунишемо све оно што нам је донела прва Национална престоница културе. Недавно је отворен Етнолошки музеј, сада стална поставка нашег храма Вазнесења Господњег, а ускоро нас очекује отварање Музеја кошарке. Наставићемо да уређујемо културно-историјске споменике и улажемо у наше установе културе. Изузетна је привилегија да један град има овакав простор, који ће да служи на част свим христољубивим грађанима Чачка, да могу да га користе на срећу и спасење - рекао је градоначелник Тодоровић.
Министар културе Никола Селаковић је истакао да изложба која је све данас окупила показује богату историју, не само Српске православне цркве у Чачку,  већ и историју града након обнове државности у 19. веку. 
-Та историја је прилично богата, а кроз њу можемо да сагледамо и улогу Српске православне цркве, како у изградњи, очувању и унапређењу духовности нашег народа, тако и у очувању културне баштине српског народа овог краја. Све што се овде види сачувала је наша црква и сви они који тврде да је она гушила или спутавала развој културе треба да посете сваки музеј, од музеја СПЦ у Београду, па до овог новоотвореног у Чачку, да се увере у нешто сасвим супротно. Овде се може видети историјат цркве, али је изложба  прожета нитом историје читавог нашег народа - рекао је министар Селаковић.
Пројекат је урађен у садејству храма Вазнесења Господњег у Чачку и Града Чачка. Град је финанасирао мобилијар, док је црква уредила простор и извршила конзервацију експоната. Епархија жичка је одштампала и финанасирала каталог аутора протојереја др Слободана Јаковљевића и др Вука Даутовића, који прати изложбену поставку.
Највреднији предмети сталне поставке су рукописна Јеванђеља из 16. века, штампани служебник из штампарије Вићенца Вуковића 1554. године, икона Богородице Одигитрије из 16. века, митра Никифора Максимовића, али и сребрни путири, дискоси, копља из 19. века...
 
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Muzej hrama Vaznesenja Gospodnjeg
Претходна страна