Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 













Javna svojina grada Čačka










Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X




СВЕЧАНО УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ СТАНОВА ИЗБЕГЛИМ ОСОБАМА ИЗ БиХ И ХРВАТСКЕ
 

Stanovi na Keju
 
У Чачку су данас 27. априла 2023. године уручени кључеви од 25 новосаграђених станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, а у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9. У зграду површине 1.622 метра квадратна, са пет гарсоњера, 10 једнособних и исто толико двособних станова, и обезбеђеним паркинг местима, данас се уселило 25 породица, односно 88 особа.
 
-Пре две и по године када смо аплицирали код Комесаријата за избеглице и миграције РС, имали смо визију и жељу да наши суграђани, породице које су прогнане са својих вековних огњишта, а које су срећу нашли у Чачку, добију овако леп кров над главом. Захваљујући огромној подршци Комесаријата и ЕУ почела је реализација овог пројекта, чија је вредност око 1.100.000 евра, од тога 850.000 евра донаторских средстава, а око 250.000 евра, са чим су финасиирани локација и инфрструктурно опремање, опредељено је из буџета Чачка. Ово је мали део онога што дугујемо онима, који су преживели несрећу, и нашли мир у Чачку, да у њему остану и трајно реше своје стамбено питање. Град Чачак, као власник објекта, одмах са корисницима станова уговара симболичан закуп за наредних шест месеци, а након тога корисници ће моћи да потпишу трајне уговоре о откупу станова по веома повлашћеним ценама, које су обезбедили Комесаријат и Влада РС. Откуп је на 25 година, без камате, по цени од 50 одсто од тржишне вредности, коју ће одредити Пореска управа - рекао је градоначелник Чачка Милун Тодоровић.
 
У име свих оних који су добили станове присутнима се обратила Оливера Терзић, једна од власница стана, истичући да је ово један од најлепших дана у њеном животу:
 
-Већ 30 година живим у Чачку, многи од нас су се овде и оженили, удали, нашли своју срећу... Сви ми имамо неке тешке приче иза себе, али њих данас нећемо помињати, јер је данас један диван дан када сви ми добијамо сопствени дом - рекла је Оливера Терзић, захваливши Комесаријату, ЕУ и Граду Чачку.
 
Испред делегације Европске уније у Србији присутнима се обратио Герхард Салзер, истичући да Регионални стамбени програм има за циљ да се обезбеде стамбена решења за све оне који су током ратова остали без својих домова. Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору (ЈУП) је рекао да је до краја реализације овог Програма преостало усељење још 444 породице у Србији. Он је нагласио да ће ЈУП, уз помоћ Владе Републике Србије, наставити да ради на трајном решавању стамбеног питања избеглих особа.
 
-У оквиру Регионалног стамбеног програма, који је успостављен са циљем да се стамбено збрине и обезбеди око 7.000 особа, корисницима је до сада додељено 6.951 стамбено решење. Ово је иницијатива да се избеглицама и расељеним особама из региона пружи адекватан дом и побољша њихов квалитет живота - рекла је Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције РС, додајући да ће у наредном периоду бити збринуто још око 1.500 особа.
 
Stanovi na Keju
Stanovi na Keju
Stanovi na Keju
Stanovi na Keju
Stanovi na Keju
Stanovi na Keju
Претходна страна