Календар догађаја

Фебруар, 2020
*   *
П У С Ч П С Н
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код

Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
Трибина на тему заштите животне средине
   


У понедељак 24. октобра у пуној сали Скупштине града одржана је трибина на тему заштите животне средине коју је организовао град Чачак у сарадњи са Агенцијом за заштиту животне средине и Заводом за заштиту природе Србије.

Завод за заштиту природе Србије је стручна установа која обавља делатност заштите и унапређења природне баштине Србије док Агенција за заштиту животне средине као орган у саставу Министарства пољопривреде и заштите животне средине обавља стручне послове који се односе на спровођење мониторинга и праћења параметара животне средине.

Скуп је у име домаћина поздравио градоначелник Милун Тодоровић који је истакао да град Чачак у оквиру буџетског фонда за заштиту животне средине 2016. године издваја 33 милиона динара за пројекте који имају за циљ да унапреде стање у овој области. Посебно је истакао важност инвестициног дела програма у оквиру којег се у 2016. години гради еколошка, гасна котларница Просвета а у више школа и вртића кроз замену столарије спроводе се мере енергетске ефикасности.Са излагањем на тему "Зелена индустрија, прилика за запошљавање младих" окупљенима се обратио Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине. Најавио је да ће наредних година број радних места у зеленој економији расти и да ће велики импулс томе дати зелени фонд који ће бити основан од 01. јануара 2017. године. У фонд ће се сливати новац наплаћен од еколошких такси и та средства ће се употребљавати за пројекте у области заштите животне средине што ће отворити нова радна места. Радовић је истакао да је последњих година доста урађено на преради отпада и да расте проценат рециклираног отпада, па смо тако у преради амбалажног отпада са 20 дошли на 42 процента, али и да на пример у рециклажи отпада из енергетских постројења немамо задовољавајуће резултате али имамо најаве да ће бити улагања и у тој области.Александар Драгишић, директор Завода за заштиту природе Србије је представио презентацију "Заштићена природна добра западне Србије у функцији локалног развоја". Он је истакао да ће заштићено подручје Овчарско-кабларска клисура бити проширено и да је пројекат упућен Министарству пољопривреде и заштите животне средине. Према његовим речима велики подстрек развоју зелене економије може дати Овчарско-кабларска клисура као заштићено природно али и културно-историјско добро у области туризма и домаће радиности. Отварањем аутопута очекује се много већи промет људи који ће имати прилику да се упознају са природним и антропогеним вредностима западне Србије.
Претходна страна