Налазите се: Почетна - Упознајте Чачак - Туризам

Туризам

 

Услужни сектор и туризам као најдоминантнија делатност утичу на стварање повољних услова за бржи привредни раст.
Према подацима WТО ( World Tourist Organization ), у међународна туристичка кретања укључује се око 700 милиона људи, што са кретањима у домаћем туризму чини број од око 3,5 милијарди људи, тј. 70% светске популације.
Туризам је један од стратешких праваца развоја града Чачка и једна од најзначајнијих привредних грана.
Подручје града Чачка са Овчарско-Кабларском клисуром, бањама (Горња Трепча, Овчар Бања и Слатинска бања) природним атрактивностима сеоског подручја и богатим споменичким наслеђем, пружају основу за равој туризма као наше највеће развојне привредне гране.
Промоција и унапређење туризма је наважнији сегмент стратешког планирања и активности града усмерене су ка стварању услова за унапређење туристичке понуде.
Туристичка понуда Чачанског краја је веома хетерегона захваљујући различитим видовима туризма који су развијени на овом подручју. Природни ресурси заузимају доминантно место у креирању туристичког производа. У том смислу најатрактивнија је Овчарско-Кабларска клисура, која је проглашена заштићеним подручјем, затим бање Овчар и Горња Трепча и веома перспективно за туристички развој, сеоско подручје.
Културно-историјски споменици и археолошки локалитети, предмет су интересовања бројних туриста, а манастири Овчарско-Кабларске клисуре су у том смислу највреднији, али и историјска и уметничка вредност Римских терми и Градине на планини Јелици.
Чачак је препознатљив као туристичка дестинација по очуваној архитектури, вредном споменичком наслеђу, са бројним природним атрактивностима у окружењу, избор је туриста који могу да упознају живот, традицију, обичаје и културу града на Западној Морави.