Налазите се: Почетна - Упознајте Чачак

Опште о Чачку

Чачак карактеришу велика густина насељености, развијене привредне, културне и друге активности чиме се ствара знатна потражња за услугама које пружа овај град.

Повољан географски положај, умерена клима, обале реке, културно-историјски споменици, установе културе, бројне културно-забавне и спортске манифестације, креирају туристичку понуду Чачка.

Туристи који бораве у овом граду који на једном месту могу упознати занимљиве људе, њихов живот, историју и традицију, уживати у природи, стећи нова пријатељства.

Вредно споменичко наслеђе и природне лепоте у околини града чине Чачак препознатљивом туристичком дестинацијом у Србији. Култура и бурна историја града сачувани су у траговима цивилизација које су настањивале овај град и његову околину. Вредни пажње су црква Вазнесења Христовог, Народни музеј, архитектура старих зграда, галерије, споменици, археолошки локалитети.

У овом граду рођене су значајне личности из области културе, уметности, књижевности, спорта. Они су својим делом обележили епоху у којој су стварали и живели, а међу њима су Надежда Петровић, Владислав Петковић Дис, Бранко В. Радичевић, али и велике војсковође као што су Војвода Степа Степановић, Јован Курсула, Танаско Рајић и многи други.

Чачак је град спорта са великим бројем спортских клубова. У граду и околини се налазе бројни спортски терени и објекти, базени, где се могу организовати спортско-рекреативне активности. Наравно, ту је и река Западна Морава која својим уређеним обалама и садржајима привлачи све више посетилаца. Веома је популарна Моравска регата, али и друге спортске манифестације које у својој понуди има Чачак.

Спортски центар у Чачку организује активности на градској плажи и базенима у летњем периоду, спортска такмичења и манифестације.

На само неколико километара од Чачка налазе се бање, села, манастири, културно-историјски споменици. Прелепа природа у Овчарско-Кабларској клисури, планине Овчар и Каблар, језера и меандри Западне Мораве, богата флора и фауна.

Мало је градова у Србији који су сачували сачували архитектуру у старом градском језгру. Више зграда и палата у центру града, својим стилским карактеристикама подсећају на време у коме су грађене, са присутним утицајем и другим стиловима као што је класицизам, барок, неоренесанса и др.

Велики број угоститељских објеката налази се у овом граду и то је још једна од карактеристика веома разноврсне туристичке понуде. Безброј лепих летњих башти у граду привлаче посетиоце у којима могу провести пријатне тренутке. Бројни специјалитети српске кухиње, карактеристични за овај крај Србије, налазе се у понуди чачанских ресторана. Велики број трговинских радњи и тржних центара и хпермаркета на располагању су туристима, што овај град сврстава у водеће шопинг центре у Србији.