Налазите се: Почетна - Упознајте Чачак - Туризам - Здравствени туризам

ЗДРАВСТВЕНИ ТУРИЗАМ - БАЊЕ

Термо-минерални извори са лековитим својствима пружају основу за развој здравствено-лечилишног и рекреативног туризма. На територији града Чачка налазе се три бање: Горња Трепча, Овчар Бања и Слатинска бања.Горња Трепча

На падинама планина Буковик и Вујан, на 18 км удаљености од Чачка, налази се бања Горња Трепча. Надморска висина од 460 м може је уврстити и у групу ваздушних бања. Од Београда је удаљена 154 км, а од ибарске магистрале 8 км. На овом сектору у магматским стенама постоје издашни потенцијали геотермалне енергије и три извора лековите воде. Сви извори су истог порекла и сличног хемијског састава. Чесма воде за пиће има температуру од 26°Ц. Хладнији, горњи базен, има температуру од 30°Ц, а топлији, доњи базен, има 30,5°Ц. Физичко-хемијска анализа минералне воде указује на највеће присуство калцијума, магнезијума, натријума и калијума, сулфата и хлора. Заступљено је мноштво минерала: олова, бакра, хрома, радона, радијума. Минерална вода ове бање је благо радиоактивна. Ово су извори здравља, а у лечењу и терапији тешких, нарочито неуролошких обољења, постижу се значајни резултати.

У бањи се лече следеће групе индикованих обољења: реуматске болести, неуропсихијатријске болести, болести гастроинтестиналног тракта, обољења периферних крвних судова.Недалеко од бање Горња Трепча налази се манастир Вујан, град Чачак у коме се могу видети културно-историјско наслеђе овог краја, занимљива архитектура градског језгра, установе културе. У близини су и манастири Овчарско-Кабларске клисуре. Боравком у бањи Горња Трепча могу се упознати прелепи предели Србије, уживати у благодетима воде и што је најважније, остварити изузетни ефекти у лечењу.

Ова бања је позната по лековитим својствима воде и ван граница Србије.Овчар Бања

Овчар Бања се налази у Овчарско-Кабларској клисури, 18 км западно од Чачка на путу Чачак - Ужице. Лековити минерални извори Овчар Бање користе се у терапији и лечењу повреда мишићних ткива, реуматских обољења, дегенеративних промена (спондилоза и артритис), прелома костију, спортских повреда и кожних болести.

Минерална вода Овчар Бање има температуру од 35°Ц до 38°Ц. Лековите компоненте минералне воде су: макроелементи - калцијум и натријум и микроелементи - калијум, литијум, стронцијум, баријум, јод, бром, фосфор, флуор. По саставу ова минерална вода је јодна и слабо сумпоровита.

Бања се налази у подручју које је због својих природних потенцијала и богатства културно-историјских споменика проглашено природним добром и под заштитом је државе. Захваљујући томе, овде могу боравити спортисти, рекреативци, љубитељи природе, али и посетиоци жељни мира, опуштања у зеленилу, шуму воде са реке и језера. Поред природе, јединствен угођај пружа и Wеллнесс центар Каблар, где се комбинују различите врсте антистрес и фитнесс програма, релаксације и терапије.Слатинска бања

У селу Слатини, на падини планине Јелица, у кориту Бањске реке, налазе се извор Слатинске бање. Од града Чачка је удаљења 17 км. Увршћена је у ред сумпоровитих вода која имају карактер слабих алкалних салиничних вода. Чине је следећи елементи: калијум, литијум, рубидијум, стронцијум, цезијум, баријум и фосфор. Вода Слатинске бање погодна је за лечење кожних обољења и реуматизма. Смештај је могућ у приватним домаћинствима.