Календар догађаја

Април, 2024
*   *
П У С Ч П С Н
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Javna svojina grada Čačka


Географски Информациони систем

Презентација финансирана од стране Америчке фондације за међународни развој

Адресни код
Налазите се: Почетна
Контактирајте нас за више информација
X
ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ВИРЕРОВЕ КУЋЕ
 

 
 
У оквиру реализације пројекта „Чачак национална престоница културе 2023“, почела је реконструкција Хаџића (Вирерове) куће, некада зграде Градске библиотеке у Улици господар Јовановој. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, данас је са сарадницима, посетио овај објекат, у коме ће након реконструкције, бити поставка Етнографског музеја.
 
Инвестицију вредну око 22 милиона динара финансирало је Министарство културе и информисања са 19,6 милиона и Град Чачак са нешто мање од два милиона динара.
 
Иначе, кућа је једна од најстаријих у Чачку, изграђена 1854. године. Владимир В. Хаџић био је први власник и градитељ куће и један од најбогатијих житеља Чачка тог времена.
 
-Овај објекат за нас је веома важан, превасходно у културолошком смислу. Кроз векове је мењао власнике, а почетком XX века кућа је припадала Немцу Сигмунду Виреру, који је тада закупио и пивару Стевана Крена. Због тога се назива и Вирерова кућа. Са терасе ове куће говорио је краљ Милан Обреновић, 1876. године, када је долазио у Чачак. Разумевајући потребу ширења постојећих установа и заштите споменика културе, Самоуправна интересна заједница културе Општине Чачак (СИЗ културе) је 1977. године откупила кућу од власника. До пре неколико година она је припадала Градској библиотеци, али изгардњом нове зграде за ову културну установу, дошли смо до могућности да овај објекат наменимо сталној етнографској поставци, на којој вредно раде наши етнолози - рекао је овом приликом градоначелник Тодоровић.
 
 
 
Како је истакла етнолог Снежана Ашанин, Музеју је недостајао простор за етнографску поставку, а обавеза радника у културној заједници јесте да се кућа сачува за будуућа поколења, адаптира и приведе намени. Према њеним речима, етнографска поставка подразумева предмете из друге половине деветнаестог  и прве половине двадесетог века, експонате који су карактеристични за грађанске породице Чачка из тог времена.
 
-Желимо да представимо како се живело. Да представимо друштвени живот и обичаје, све што је обележило Чачак у том периоду, а имамо шта да понудимо - рекла је Ашанин, истичући да верује да ће оправдати поверење које им је указано од Града Чачка и Министарства културе и инфирмисања.
 
 
 
 

 

Претходна страна